Kutyák

9 hónapos, ivaros szukám második napja étvágytalan, levert, időnként agresszívan vicsorog, ma reggelre tej kezdett szivárogni az emlőiből, bizonyos -e, hogy álvemhességről van szó?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező Andrea27

Kérdés

Üdvözlöm! Szálkás szőrű tacskó, 9 hónapos, ivaros szukám második napja étvágytalan, levert, időnként agresszívan vicsorog, ma reggelre tej kezdett szivárogni az emlőiből. Az, hogy a plédjéből már jóval korábban ,,bunkert" épített magának csak az előzőekben leírt tünetek megjelenésekor vált fontossá. Bizonyos -e, hogy álvemhességről van szó ( első tüzelése 2019. 06. 02 -án kezdődött ) illetve szükséges - e állatorvoshoz ( gyógyszerhez ) fordulni, hogy tüneteit enyhítsem? Az ivartalanítását szeptember első felében terveztük, befolyásolja - e a jelenlegi állapota a műtét időpontját? Válaszukat megköszönve, üdvözlettel: Andrea

Válasz

A leírt dátumok alapján igen valószínű, hogy tényleg ún. álvemhesség jeleit mutatja a kutyájuk (főleg akkor, ha valóban kizárható egy valódi vemhesség létrejötte). Az álvemhesség gyógyszeres kezelése azonban nem mindig szükséges, ill. ez csak inkább akkor jön szóba, ha az egyéb gyógyszer nélküli kezelés eredménytelen. Én ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy nullára kell redukálni minden babusgatást, szeretgetést, semmiképpen nem szabad a hasát/emlőit simogatni, masszírozni, ill. tilos a tejét kifejni. Emellett erősen vissza kell fogni az ennivaló adagját és a folyadékot is (a tejhez alapanyag kell, ezek nélkül nem tud sok tej képződni), s minél többet kellene vele mozogni, sétálni (a cél, hogy minél jobban sikerüljön lefárasztani).

Gyógyszeres kezelést én csak akkor tartok indokoltnak, ha az előbbiekben leírtak nem járnak eredménnyel. Ami a tervezett ivartalanítási műtétet illeti, azt lehet, hogy kicsit ki kell tolni, mert duzzadt emlőkkel sokkal nehezebb lesz operálni, ill. a sebét bevarrni is jóval nehézkesebb, ill. a gyógyulásnál is adódhatnak problémák.

3 mód az álvemhes kutyánk gyógyítására

Félrevezető ösztönök – álvemhesség

Hogyan kezelhető az álvemhes kutya? Homeopátiás segítség

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »