Kutyák

Állatorvosi asszisztens szeretnék lenni. Milyen képzésre van szükségem?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Winnie

Kérdés

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

Nem kimondott állatorvosi problémával fordulok önhöz, csupán tájékoztatást, véleményt szeretnék kérni, mégpredig az állatorvosi asszisztensi munkával kapcsolatban. Kompteneciám adottak- noha lehet ezt csak én, most gondolom így...-gyermekkorom óta állatok közt élek, évek óta állatmenhelyeken vagyok önkéntes, az ezalatt az idő alatt előfordult betegségek (kutyák, macskák, kisemlősök tekintetében) tüneteivel, kezelési lehetőségeivel tisztában vagyok (nyilván nem állatorvosi szinten). Arról viszont nem tudok leginkább semmit, és a neten sem találtam túl sok hasznosat arról, hogyan lehet, mi kell a munkakör betöltéséhez. Nem rég óta, de úgy látom indulnak 'állatorvosi, állategészségügyi szaksegéd' OKJ-képzések, ám az egész OKJ-rendszert fenntartásokkal kezelem, és nem tudom, számít-e ez bármit is, mikor konkrét álláskeresésről van szó? Ön mit tud javasolni, érdemes elindulni egy ilyen képzéssel? Vagy egyből az ismerős állatorvosoknál puhatolózzak? Természetesen tisztában vagyok a betanulás, tapasztalatszerzés anyagi vonzataival. Állatorvosként tanulni sajnos nincs lehetőségem, felhasználható támogatott félévek híján.. Bármilyen tanácsot, véleményt köszönök!

Köszönöm!

Winnie

Válasz

Először is azt javaslom, olvassa el az Állatorvosi Kamara honlapján az erről a témáról szóló közleményt, ami nem régiben jelent ott meg.

http://www.maok.hu/index.php?mywbContentType_id=1&mywbContentTypeCtrlAction=item&Type1_mywbContentRecord_id=252&Type1_recordAction1=Item

Személyes véleményem pedig az, hogy az állatorvosok mellett dolgozó asszisztensek legtöbbje személyes kapcsolatok révén került ilyen munkakörbe. Az asszisztenst kereső állatorvosok a számukra megfelelő asszisztens kiválasztásánál sok szempontot vesznek figyelembe, azt viszont nehéz megjósolni, hogy kinél, mi a fontosabb "paraméter".

Vannak, akik azt szeretik, ha ők taníthatják be a leendő munkatársukat, és adott esetben akár hátrányt is jelenthet, ha már máshol is dolgozott a jelölt (és ott esetleg bizonyos dolgok másként rögzültek, mint ahogy az új munkahelyen azt végezni kellene). Másoknál előny, ha már van szakmai tapasztalata, volt korábbi hasonló munkahelye. A szakmai képesítés sem biztos, hogy egy-egy konkrét állásajánlatnál feltétel lenne, vagy előnyt jelentene. Így, ha van ismerős állatorvos, akinél tud puhatolózni, tegye ezt meg nyugodtan.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »