Kutyák

Egy éves amerikai staffordshire szuka kutyámat fedeztetném!

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező morvazoli1029

Kérdés

Egy éves amerikai staffordshire szuka kutyámat fedeztetném! Tüzelésnél amikor folyik a véres váladék, utána meddig lehet fedeztetni? Van egy 10 hónapos kan stafford, vele lehetne fedeztetni?

Válaszukat előre is köszönöm

Válasz

Nehogy fedeztesse az egy éves kutyáját! Még nem tenyészérett! Az ivarérettség és a tenyészérettség nem ugyanaz!


Első ivarzáskor (7-10 hónap) a szuka már ivarérett, de távolról sem tenyészérett! Szervezete még nem alakult ki teljesen, ezért az idő előtti pároztatás megakadályozza a fejlődését, mivel a magzatok használják fel a testének felépítéséhez szükséges tápanyagokat. Sőt! A kölykök is megsínylik, tekintettel arra, hogy az anya nem képes elegendő tejet biztosítani számukra. A második tüzelés idején 14-16 hónapos korában még túl fiatal, viszont a harmadik koslatáskor - 20-22 hónapos korában - már idősebb, mint az ajánlatos 18 hónapos fedeztetési kor.

A szuka akkor tenyészérett, amikor eléri felnőtt testtömegének háromnegyed részét. Érdemes tehát kivárni a szukának ezt az állapotát, és csak ezután pároztatni. Ez az időpont a harmadik tüzelés! Nyilvánvaló, hogy a másik véglet sem megfelelő, vagyis túl sokáig várni a tenyésztésbevételre, mivel a szuka hormonális élete zavart szenved, esetleg nem fogamzik, vagy ha mégis, akkor nehéz ellés vár rá, sőt nem képes szoptatni a világrajött kölyköket, mert nincs elegendő teje.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »