Kutyák

Angol cocker spánielem, lustább, nehezen jár, felbukik járás közben.

kategória Kutyák
Kérdező SZUZIKACSKA

Kérdés

Kedves Doktor Úr!

Szuzi nevű angol cocer spániel kutyám ma 2 éves. Március utolsó napjaiban tűnt fel, hogy kicsit lustább a szokottnál. Hétfőn nem kisért ki a kapuig és a nap nagy részét végigfeküdte a különben nagyon aktív kutyus. Csütörtökön kijött az állatorvos, akit megugatott, láza nem volt és azt mondta ez a kutya nem beteg. Utána vettem észre, hogy a lépcsőn nehezen tud felmászni. Április 9-én elvittem egy másik állatorvoshoz, ahol vért vettek tőle és megröntgenezték a hátsó végtagjait és gerincét. A ball csipőizületénél van egy kis elváltozás, (talán most lehet, hogy nem szakkifejezést használok, mert vajdaságiak vagyunk és szerbről fordítom) mert ott nem kap elég kenőanyagot, de az állatorvos szerint ez a legkezdetlegesebb fázis. A véreredménye normális.

Megállapították, hogy álterhessége is van, mert emlőiből pici tej nyomható ki és torka nagyon kicsit piros. Játékával nem törődik, rá sem néz. Kapott egy fájdalomcsillapítót és antibiotikumot inyekció formájában. Ez délután 6 óra felé történt, reggel pedig nagyon rosszul nézett ki, nem akart enni, felkelni sem, ami lehet hogy az inyekció hatása volt mert később kicsit járkált evett valamennyit. Azóta 15 mg-os movbalis tabletta 1/6 kapja nponta, 1/2 ArthroVet tablettát és 1/2 B-vitamint. Az állapota azóta változatlan. A teraszon fekszik, ha kihívjuk za udvarra akkor kicsit sétál, sűrűn leülve és kis idő után kint lefekszik a paplanára, vagy visszajön a teraszra. Nehezen áll fel és ha elvisszük sétálni kb 6 házhosszat elmegy, nagyon lassú járással, közben néha hasrabukva, visszafelé pedig már többször leül pihenni, néha lefekszik.

Önök szerint ez a gyógyulás lassú lefolyású és azért nem látjuk az eredményét, vagy lehet hogy esetleg más betegsége lehet. Az állatorvos nem helybeli ezért nem tudunk vele sűrűn kommunikálni. Szuzi a kedvencünk és nem szaporítás céljából tartuk, ezért nyugtalanul várjuk válaszát.

Válasz

A leírt visszafogottság és lelassulás legvalószínűbb okának a leírtak alapján én is az álvemhességet tudnám gyanítani. (Főleg akkor, ha 2 hónapon belül volt a legutolsó tüzelése.) De emellett akár bármi más baja is lehet, de ezt így sajnos nem lehet véleényezni. Ha nem javul 1-2 nap után sem, akkor további vizsgálására lenne szükség, de az Önök helyében inkább elvinném egy olyan rendelőbe ahol alaposan ki tudják vizsgálni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »