Kutyák

Argentin dogunkat császározták, meghaltak a kiskutyák....

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező jacintdogo

Kérdés

Tisztelt Dr. Úr!

Először is azzal kezdeném, hogy argentin dog tenyészetünk van. Szuka kutyusunknál pénteken éjjel megindult az ellés. Az első kicsi meg is született, minden rendben volt (előzetes uh-n mondta az állatorvos, hogy három kiskutyát lát). Viszont szombat reggelre még mindig csak az egy kicsi volt. Sajnos a mi állatorvosunkat nem tudtuk elérni, ezért egy másikhoz vittük el az anyát. Nnna és itt jön a probléma :-(.

A dr. megnyomta a kutya hasát és mondta, hogy igen itt még van kutya. Adott neki méhösszehúzó injekciót és azt mondta, ha nem indul meg a szülés, akkor megcsászározza. Sajnos nem indult meg. Ezután beadott neki altatót és utána nézte meg uh-n a kicsiket (nem voltak elakadva a szülőcsatornában). Műtét közben az anya kutyának leállt a szíve, úgy kellett őt újraéleszteni, a kicsit pedig mikor kivette még egy kicsit dobogott a szívük, de sajnos még ott mindkettő meghalt :-(.

Az én kérdésem az lenne, hogy szabályosan járt-e el a dr., vagy jól gondoljuk, hogy egyből meg kellett volna nézni uh-n? Azt még hozzá kell tennem, hogy az asszisztensnője még nem volt ott az orvosnak és a férjem asszisztált neki, ő próbálta a kicsiket is éleszteni (mindezt 35 000ft-ért). Elnézést a hosszú levelem miatt, csak egy kicsit el vagyunk keseredve. És nem is a pénz miatt, hanem amit ott át kellett élni :'(.

Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Nem ismerem pontosan a történteket és az esetet, úgyhogy nem lenne korrekt véleményt mondanom.. Ha bármiféle kételyük lenne, akkor javaslom, forduljanak a Kamara etikai bizottságához, hogy nézzenek utána az esetnek. A császármetszés egyébként (főként az ilyen nagytestű kutyáknál) szakértelmet, gyakorlatot, műszerezettséget és (szerintem ami a legfontosabb) csapatmunkát igényel. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, akkor nő a kockázat is. A jövőben szerintem olyan orvost válasszanak, akinek megvannak ezek a feltételek, és aki az ellés várható napjaiban (éjjel-nappal) "készlenlétben" tud lenni az esetleges komplikációkra. Ez valószínűleg (biztos) többe fog kerülni, mint 35000 Ft (mert ez egy ekkora ebnél nagyon baráti összeg), de így legalább megkímélhetik magukat és a kutyust az ilyen rossz élményektől...

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »