Kutyák

Az USA-ban élek, itt havonta kell a kutyámat férgesség ellen kezelni. Miért?

kategória Kutyák
Kérdező aandee_62366

Kérdés

Van egy 2 éves beagle kisfiú kutyám. Én az USA-ban élek és minden évben megkapta a kutyus a kombinált és a veszettség elleni oltást és vért vettek a féregtelenítés miatt, hogy férges-e vagy sem. Az eredmény negatív volt, de nem értem, miért kell minden hónapban gyógyszert adni neki. Ha nem férges, miért nem elég 3 havonta? Milyen szővődményeket okoz a gyógyszer, ha nem férges?

A kombinált oltásról pedig itt elterjedt, hogy rákot okoznak és még sok más betegséget, s így elég 3 évente megismételni a kombinált oltást, mert amúgy 3 évig védettséget ad, s ezenkívül nem minden kutyánál jelent védettséget. Kinek lehet hinni? Régen elég volt 2 éves kortól a csak a veszettség elleni oltás.

Másik kérdésem: a kutyusnak 3 havonta érzem az illaton keresztül, hogy kiürül a bűzmirigye... soha nem volt kinyomva. Normális, hogy maga ürül vagy valami okozza?

Válasz

Lényeges különbségek vannak a különböző országokban szokásos eljárások között, így innen, Magyarországról nehéz véleményezni azt, hogy ott az USA-ban mit és miért csinálnak.

Ráadásul az a sejtésem van, hogy a vérvételből nem a szokásos férgességet vizsgálják, hiszen azt nem vérből, hanem bélsárből lehetne kimutatni, hanem az ún. szívférgesség megállapítására. Ez a betegség itt, Európában még nem annyira gyakori, de ott az USA-ban nagyon elterjedt, ezért nem felesleges a vizsgálat. Ha ugyanis kiderül, hogy fertőzött, azt mindenképpen kezelni kell. Ugyancsak a szívférgesség megelőzésére kell havonta adni a gyógyszert. Ennek semmi köze nincs az itthon szokásos féregtelenítő kezelésekhez, ami valóban elegendő egy évben 1-2 alkalommal.

Ami pedig az oltásokat illeti: Az USA-ban már forgalomban vannak olyan vakcinák, amelyet több éves védettséget képesek biztosítani. Olyan helyeken azonban, ahol bizonyos betegségek gyakrabban fordulnak elő, indokolt lehet ennek ellenére évente beoltatni. Azt, hogy egy területen (településen) mi indokolt és mi nem, mindig az ott helyben dolgozó állatorvosoknak kell eldönteniük.

Az oltások által okozott esetleges daganatos betegségekről mindig felröpennek hírek, de azért ezeket nem kell annyira komolyan venni. Néha, nagy ritkán, egy-egy kutyánál kialakulhat valami nem szokványos reakció, de ebből általánosítani butaság lenne.

A bűzmirigy szokott magától ürülni, ez a normális. Kinyomni nem kell, csak ha magától nem ürül rendesen.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »