Kutyák

Bernáthegyink nagyon ragaszkodik hozzám...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező briefen

Kérdés

Kedves Dr.Háziállat!

Lehet a problémám kicsit összetett,de igyekszem tömör lenni.

Van egy 5 hónapos, szuka, Bernáthegyi kölykünk. Karácsony óta van kint, kezdetektől kinti kutya, soha nem is jöhetett be ,sem itt, sem a tenyésztőnél. A helyzet az, hogy tudom ,hogy el lett az elején kényeztetve, hiszen a férjemmel minden szeretetünket "rázúdítottuk". Órákat voltunk kint az első két hetében vele, hogy szokjon bennünket, meg a helyet. Aztán egy hónap itt lét után lett neki társa, egy Berni pásztor kölyök. Jól megvannak, sokat játszanak, nincs is ezzel gond. Viszont azt vettük észre,hogy a Bernáthegyi teljesen "függ" tőlem.

Férjem rengeteget utazik, tehát én vagyok velük egész hétköznap, az ételt is (naponta 4x) tőlem kapják, ha a férjem itthon van, akkor a vacsorát ő adja. Viszont nem tudjuk eldönteni, hogy a pici tőlem függ ennyire, vagy egy nagy tápos zacskónak "lát". Mindig éhes, pedig 4x kapnak, jó tápot (Happy Dog Puppy, rendszeresen mérjük a súlyukat, hogy jó adagot kapjanak), kimérve a súlyuknak megfelelően, rizzsel keverve. Rettentő kényeske és féltékeny is, ha a másik kutyust simogatjuk.

(A napirendjük a következő:7:30körül reggeli, 9kor kimegyek játszani velük fél órára, 12:30körül ebéd, fél5kor kis játék ,majd 5kor uzsonna, utána este 9körül férjem megy ki kicsit, és fél10 körül vacsi.) De a kutyus az uzsonna és a vacsi közötti időt nem bírja ki.8-kor elkezd nyöszögni, majd ugatni az ajtó elé. Nem foglalkozunk vele, de engem zavar, mert sajnálom. Amikor pedig kimegy a férjem hozzájuk a szokott időben, akkor a Berni az játszik, meg rohangál, de ő csak ül az ajtóban, és nyüszög ,fejét elfordítva a kint játszóktól. De sajnos minden étkezés után 1,5-2 órával már "éhen hal", nyöszög az ajtóban, ha hangokat hall bentről, vagy ugat.

Reggel valamikor már fél7-kor nekiáll "balhézni".Persze reggeli (vagy bármelyik étkezés) után tündéri aranyos, bújós,kedves, és csendben van. De akkor is csak az én nyomomban lenne. Májusban babánk születik. Kezdek aggódni, mi lesz így? Talán több tápot adjak, mint, ami a zacskóra rá van írva? (mert kaja után béke van) Vagy ne menjek ki játszani vele, hogy csak a másik kutyussal legyen, és engem csak étkezéskor lásson, hogy ne kössön össze az étellel? Vagy létezik, hogy keveset foglalkozunk vele? Kinőheti ezt?

Válaszát előre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel: Egy aggódó kismama

briefen@freemail.hu

Válasz

Egy egészséges, fiatal kutyának ebben az életszakaszában a napi élelemszükségletét 2 részre elosztva érdemes megkapnia (a napközbeni jutalomfalatok és jutalomnak adott tápnak a mennyiségét le kell vonni a főétkezések mennyiségéből !) A két kutya jellemzően próbálgatja a helyét a közös ember/kutya falkarangsorban, ebből erednek azok a viselkedési tünetek amelyekről írt. A kezdeti dominancia és rangsorviszony legnyomatékosabb kifejezési lehetőségei az élelemhez jutás vagy a gazdi (falkavezés) közelségének kifejezése. A reggeli túl korán van, elegendő lenne, ha csak a reggeli mozgás után kapnák meg az első táplálék adagot. A vacsora pedig túl későn, - ideálisabb lenne a 17:00 - 19:00 óra közötti időszak. Két ilyen fajtájú és testméretű kutya, különösen ebben az életszakaszban, nagyon sok fizikai és szellemi, az ember által irányított, motivált foglalkozást igényel, - amelyet sem a kert, sem a fajtárs nem tud pótolni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »