Kutyák

Berni pásztor kutyánk első lábai remegnek.

kategória Kutyák
Kérdező Taika

Kérdés

Van egy 7 éves berni pásztorunk. 1 éve fogadtuk örökbe. Első lába/lábai remegnek időnkként. Ez általában este történik. Egyébként aktív a kutya. 2 nappal ezelőtt annyira el kezdett remegni, hogy eldőlt oldalra, nem tudta megtartani a lába. Ez egymás után kétszer előfordult. Eszméletvesztése nincs. Mitől lehet? Mivel tudnánk segíteni rajta? Válaszotok előre is köszönöm!

Válasz

A kutya lábremegése hátterében lehet ugyan neurológia probléma, de ez ebben a korban már ritkán elsődleges. A lábremegést nem az estéhez, inkább az etetéshez kapcsolva kellene megfigyelni. Amennyiben rendszeresen az etetést követően jelentkezik a "rosszullét", érdemes a vérnyomást ellenőrizni (emelkedését leggyakrabban idült veselégtelenség okozhatja). A magas vérnyomás eredményezheti olyan erek (shöntök) megnyílását a májban, vagy a májat ellátó erek között, amelyek régóta megvannak ugyan (fejlődési rendellenességként), de eddig nem okoztak tüneteket. A máj és a vese működészavarán kívül felvetődhetnek kardiológiai problémák, amennyiben a tünetek valamilyen hirtelen mozgás, ugrálás után (például a gazdi hazaérkezése) jelentkeznek. Kálium, nátrium, kálcium, magnézium, szelén, B-vitaminok abszolut vagy relatív hiánya is okozhat hasonló tüneteket. A nyakcsigolyák tájékán, amely az első végtagokat ellátó idegek kilépési helye, keletkező szűkület az idegekre gyakorolt nyomás révén okozhat hasonló tüneteket. A fertőző betegségek közül a Lyme kórt is érdemes kizárni, amely vérvizsgálattal lehetséges.

Amennyiben az összes vizsgálat negatív eredményre vezet, akkor a vizsgálatokat az epilepszia irányába is érdemes kiterjeszteni. Ugyanis nem minden görcsroham epilepszia, és nem minden epilepszia jár görcsrohamokkal. Minthogy az ilyen, ritkán jelentkező tüneteket az állat rendszerint a vizsgálat alkalmával nem produkálja, érdemes egy ilyen "rohamot" videóra vagy mobiltelefonra rögzíteni, lehetőleg az elejétől a végéig. Ezenkívül célszerű egy naplót vezetni abból a célból, hogy az esetleges összefüggések könnyebben (és olcsóbban) feltárhatók legyenek. Ebben rögzíteni a roham előtti körülményeket (étkezés, megérkezés, mozgás...), a roham lezajlásárt (melyik végtagon kezdődött, hogyan terjedt, melyik oldalára feküdt az állat, volt-e nyálzás, vizelet, bélsár ürítés, láthatók voltak-e szemtünetek, szívverés, légzés szaporább-e, vagy éppen kimaradt, ájulás, eszméletvesztés történt-e, mennyi idő alatt csillapodott, és a roham után hogyan viselkedett az állat (megnövekedett étvágy, szomjúság, zaklatott rohangálás, helykeresés) és mennyi ideig.

A vizsgálatokat persze célszerű mielőbb elkezdeni.
Tisztelettel: dr. Keleti Zoltán - Állategészségház, Vértesszőlős

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »