Kutyák

Bichon havanese szeme bedagadt, nem tudja kinyitni

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Lmiklos

Kérdés

Jó napot!

egy másfél éves Bichon Havanese kutyusom van és reggelre bedagadt a szeme úgy h alig bírja kinyitni nem tudom h gyulladás e? vagy esetleg megcsíphette valami! most kamilla teázom neki! de szeretnék kérni valami tanácsot hogy mivel ápoljam vagy inkább forduljak azonnal állat rvoshoz válaszát előre is köszönöm !

Válasz

Kedves gazdi,

látatlanban nehéz megmondani, lehet, hogy kötőhártyagyulladás, aminek a kezelésére a kamilla nem lesz elég.


A kötőhártyagyulladás a kutyák leggyakoribb szembetegsége. Ha a gyulladás során termelődött váladék savós, könnyszerű vagy nyálas, akkor kötőhártyahurutról, egyéb esetekben kötőhártyagyulladásról beszélünk. Leggyakoribb formái a következőek:

Heveny kötőhártyahurut

Okai között szerepelhetnek szembe került idegen testek (pl. rovarok), a szemhéj hibás befordulása (ectropium), a szemhéj pillaszőreinek szabálytalan állása (trichiasis, illetve districhiasis, lásd 1. kép), mint mechanikai okok, kémiai anyagok  (pl. enyhébb savak, illetve lúgok), vitaminhiány (pl. A-vitamin hiánya), vírusos fertőző betegségek (pl. szopornyica, lásd 2. kép), illetve erős napfénysugárzás. A kötőhártya kipirult, duzzadt, fájdalmas (lásd 3.kép). A kutya belső szemzugának tájékán nyálkás-hurutos váladék jelenik meg, ez csorgót alkothat. A szemrés a normálisnál szűkebb. A szembe került idegen testeket haladéktalanul el kell távolítani. Egyéb esetekben a kiváltó kórokok kiküszöbölése és szemcseppek felhasználása szükséges.

Idült kötőhártyahurut

Ugyanazok a kórokok idézik elő, mint a heveny kötőhártyahurutot, hatásuk azonban intenzívebb és tartósabb. A kötőhártya mérsékelten kipirult, a duzzanat enyhébb fokú és tömött. A belső szemzug tájékán kevés a sűrű váladék. A bántalom kezelése hosszadalmas, nagy türelmet és gondosságot igényel. A szemcseppeket, illetve szemkenőcsöket gyakran változtatni is kell.

Tüszős kötőhártyagyulladás

Általában az idült kötőhártyahuruthoz csatlakozik. Sokszor tartós mechanikai hatások, por vagy füst idézik elő. A kötőhártya alatti nyiroktüszők (folliculusok) megduzzadnak (lásd 4. kép). A kötőhártya kipirult, megvastagodott. Fokozott a könnyezés, a kutya vakarja, dörzsöli a szemét. A gyógykezelés hasonló az idült kötőhártyahurutnál leírthoz. Súlyosabb esetben előzetes érzéstelenítés után a nyiroktüszőket kaparókanállal eltávolítjuk.

Gennyes kötőhártyagyulladás

Gennyesztő baktériumok okozzák. Kialakulhat allergiás alapon is. Ha csak az egyik szemen alakul ki, idegentestek előidézte sérülés és fertőzés következtében alakul ki. A kötőhártya élénkvörös, duzzadt, a szemrésből bőséges gennyes váladék ürül. A bántalmat súlyos fénykerülés és fájdalmasság kiséri. Súlyosabb esetben általános tünetek is megfigyelhetőek (láz, bágyadtság, gyengeség, étvágytalanság). Idegentestek okozta gennyes kötőhártyagyulladás esetén az idegentestet haladéktalanul eltávolítjuk. Antibiotikumos kezelést helyileg mindig alkalmazunk, ha azonban általános tünetek léptek fel, akkor tabletta vagy injekció alkalmazása is szükséges.

Álhártyás kötőhártyagyulladás

Okai között szerepelhetnek maró hatású vegyszerek (leggyakrabban oltott mész), forró füst vagy folyadék. Létrejöhet gennyesztő baktériumos fertőzés után, illetve súlyos A-vitaminhiány következtében. A kötőhártya felületén vékonyabb, könnyen leválasztható álhártyák találhatóak. Ezek az álhártyák hosszan elhúzódó esetben az alappal szorosan összefüggnek és nehezen eltávolíthatóak. A vegyszereket azok természetével ellentétes savval, illetve lúggal közömbösítjük. Minden egyéb esetben az alapbetegséget gyógykezeljük.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »