Kutyák

Kutya szobatisztaságra nevelése

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Fyfy

Kérdés

Üdvözlöm!

Van egy 3 éves mini yorki kutyusom. Nemrég költöztünk ki Londonba és folyamatosan jelölget a lakásban , az utcán nem kakil amint beviszem a sétáltatásról a lakásban viszont azonnal... Ebben az ügyben szeretném a segítségét kérni...

Köszönettel , Edina

Válasz

Kedves Edina!

Ha a szobatiszta kutya hirtelen ismét bepiszkít, akkor először azt kell tisztázni, hogy nem beteg-e. Ha nem, akkor ennek okát a kutya pszichéjében kell keresni. Ha most költöztek ki és ez csak a kkiöltözés óta jelentkezett, akkor bizonyára ez okozta a kutyánál.

Ha valóban ez áll fenn, akkor újra meg kell tanítani a szobatisztaságra.

Természetesen nem két nap alatt kell elvárnunk a kutyusunktól, hogy szobatiszta legyen, de tapasztalataink alapján pár hét, maximum két hónap elegendő ahhoz (természetesen a gazdi megfelelő hozzáállása mellett), hogy a kutya teljesen szobatiszta legyen.

Első lépés egy mély levegő… Legyünk tisztában avval, hogy az elején bizony be-becsusszan majd egy-két váratlan „csomag”, de ne felejtsük el: kutyusunk valószínűleg eddig ott végezhette a dolgát, ahol éppen állt, ez neki is egy új és szokatlan dolog lesz!

A szobatisztaság tanításánál a legfontosabb dolog a rendszeresség. Mutassuk meg kutyusunknak, hogy fix időtartamonként lehetősége lesz zöld környezetben elvégeznie a dolgát. Első időkben ajánlott maximum 3-4 óránként levinni egy-egy rövid sétára ebünket, és minden alkalommal hatalmas dicséretben részesíteni (simogatás, jutalomfalat), amikor jó helyre sikerült az akció. Fontos azonban, hogy ne szidjuk meg, ha véletlenül a lakásban csusszan ki a pisi vagy a kaki. Azonnal töröljük, takarítsuk fel, lehetőleg olyan tisztítószereket használva, mely után nem marad semmilyen szag, amelynek hatására később ugyanide végezné el a dolgát.

Amellett, hogy 3-4 óránként levisszük kutyusunkat, lényeges, hogy minden etetés után azonnal következzen egy rövid séta. Ilyenkor nem játszani megyünk, hiszen teli hassal sosem szabad nagyon megerőltetni a kutyusunkat, de pórázon nyugodtan tehetünk pár rövid kört. A másik fontos időpont – a balesetek elkerülése érdekében –, hogy azonnal, amint reggel felkeltünk, ugorjunk bele kutyasétáltató cipőnkbe, és már szaladjunk is le, ugyanis a hosszú alvás után, .amikor felébredt a kutya, a hirtelen mozgástól azonnal beindul a szervezete is, és ilyenkor a leggyakoribbak a balesetek.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »