Kutyák

Ha kutyának nincsenek epilepsziás rohamai akkor is lehet EEG-n bármilyen eredményhez jutni?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Stellablue

Kérdés

Tisztelt Doktor úr/nő

Egy olyan problémám lenne, hogy kutyákat tenyésztek és a fajta amivel foglalkozom epilepsziával fokozottan terhelt. Nemrégen olvastam egy magyar alapítványról ahol EEG tesztet csinálnak tenyészkutyáknak is, de ezt nem teljesen értem. Ha kutyának nincsenek rohamai akkor is lehet EEG-n bármilyen eredményhez jutni?

Mert jó lenne tudni, hogy a tenyésztésbe vont kutyáknál nem fog e megjelenni x éves korig az epilepszia és nincs e kutyám tenyésztésbe vonva aki esetleg bár nem produkál epilepsziás tüneteket de mégis van neki valamiféle agyi problémája amit örökíthet. Bár tudom, hogy ez a genetikai faktorokra nemmegoldás hisz ha nincs neki attól még örökíthet epilepsziát de legalább azzal jó lenne tisztába lenni, hogy a saját állományom tiszta. Viszont én eddig úgy tudtam, hogy az elektroencephalográfiás vizsgálat csak akkor hoz eredményt ha a kutya a vizsgálat alatt mondjuk rohamozik....

Előre is köszönöm a választ

Válasz

Kedves Gazdi !

Néhány információval szolgálnék az EEG -vizsgálttal kapcsolatban. Az országban , sajnálatosan csak hárman végzünk EEG-vizsgálatot. Én személy szerint 17 éve, és 10 végzem a a tenyészállatok EEG-szűrővizsgálatát is a tervezett tenyésztésbe állítás előtt,ha biztosan tudni akarja a tenyésztő hogy mentes-e a kutyája öröklött epileptogén agyi betegségtől, vagy ha menet közben szavatossági problémák adódnak és a tenyésztő szeretné tudni, hogy a szuka vagy a kan oldaláról jött az a rossz gén amely az epilepsziát okozó , agyi betegséget örökíti. Az EEG-vizsgálatnak pontosan az a lényege,( többek között ), hogy két roham közötti agyhullámokat vizsgálja, kórosak-e vagy nem. Az epilepsziás agy epilepsziás kisüléseket produkál, rohammentes időszakban is. Az EEG-vizsgálat pont erről ad információt, hogy melyik agylebenyben és mennyire aktív az epilepsziás góc a tünetmentes periódusban.is. Ez az információ például, nagyon nagy segítséget nyújt az orvosnak a helyes antiepileptikum választás eldöntésében, valamint az epilepszia betegség prognosztikai megítélésben, de abban is, hogy az epilepszia oktanának a kiderítése érdekében a továbbiakban melyik képalkotó eljárást javasolja a tulajdonosnak. Ez így van embereken és állatokon egyaránt. Sajnos ez csak egy tévhit, hogy akkor informatív a görbe, ha éppen roham van. A beteg agy akkor is "gyártja " a kóros hullámtevékenységet, ha éppen klinikai roham nincs. A kutyákon végzett EEG-szűrővizsgálat, rutin vizsgálatnak számít külföldön, főleg a skandináv államokban és az USA-ban, Magyarországon sajnos még nem. terjedt el ilyen mértékben. Ennek ellenére több kutyafajta szűrővizsgálatát elindítottuk már a tenyésztők kérésére. Hasonló EEG-szűréssel vizsgálták éveken át, a Csepeli Vakvezető-ben a kutyákat a kiképzésbe állítás előtt. Ha egyéb információk is érdeklik,06-1- 360-0334-es számon elérhet.

Üdvözlettel dr.Kiss Gabriella

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »