Kutyák

Hogyan szoktassam össze a felnőtt kan kutyát a fiatal szukával?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Zsu65

Kérdés

Üdvözlöm! Van egy 5 éves közép méretű kan kutyusom, és nemsokára érkezni fog mellé egy 2 hónapos németjuhász szuka kutyus. Hogyan szoktassam őket össze, hogy ne legyen semmiféle durvább konfliktus? Én úgy tudom, a kan a szukát hamarabb meg tudja szokni, mint egy kant, mert a szukák többsége nem domináns és nem verekedne meg a falkavezér címért. Tudom, nekem kéne a vezérnek lenni, de ez már egy másik kérdés, hogy hogyan tudhatnám megértetni az 5 éves kan kutyussal, hogy nem ő a vezér?

Válasz

Kedves Gazdi! Első kérdésem az lenne, hogy a kan kutya megfelelően szocializált-e? Tehát, más kutyákkal megfelelő-e a kapcsolata, nem támadja őket, stb. Ha van ilyen probléma én nem új kutyát hoznék, hanem a jelenlegivel kezelném a problémát először. Azt, hogy egy kutya domináns nem a neme dönti el, az én szuka kutyám pl jóval dominánsabb más kutyáknál (pedig kistestű) illetve nem szabad keverni az agresszió és a dominancia fogalmát, mert az utobbi egy hasznos tulajdonság szemben az elöbbivel.

A gazdának nem falkavezérnek kell lennie, hanem egy erős és következetes vezetőnek, aki képes kontrollálni a kutyáit. Erre vannak módszere, és pont ezeket oktatják a jobb kutyasulikban, tehát a kan kutyával valószinüleg ilyen suliba kellene elmenni. A kan kutyák nem mindig veszik figyelembe, hogy egy kölyök milyen nemű, főleg ha rosszul szocializáltak, ilyenkor várható "durvább konfliktus" is, ami akár a kölyökkutya súlyos sérülésével is járhat. Én az ön helyében a fentiek alapján átértékelném a helyzetet, és elöbb a kan kutya dolgát rendezném, és csak aztán vállalnék be másik kutyát.

Üdv Sugár Péter Városi Kutyák Iskolája

pexels-pixabay-264005

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »