Kutyák

Meddig szedheti 12 éves kutyám a Fortekor szívgyógyszert?

kategória Kutyák
Kérdező cuciii

Kérdés

Kedves Háziorvos!

Tanácsát szeretném kérni a kutyusommal kapcsolatban. 12 éves palotapincsi keverék kutyusunk tavaly karácsonykor kapott egy kisebb szélütést. Elvittük állatorvoshoz, aki ránézésre megállapította, hogy valóban kisebb szélütés volt, de nincs semmi probléma. A következő pár napban a kutyus furcsán viselkedett, nem evett és 2 nap alatt 2kg-ot hízott.

Újra elvittük orvoshoz, aki adott neki vitamininjekciót és azt mondta nem lesz semmi gond. Viszont a következő napokban már nagyon furcsán vette a levegőt, hörgött, fulladt, ezért harmadszor is visszavittük, mikor is az orvos megállapította, hogy a kutyus szíve nem bírja már, tele van vízzel a hasa és a tüdeje és le kell altatni.. Hát teljesen összetörtünk ott a hallottak alapján, és látva a kétségbeesésünket az orvos azt mondta, hogy megpróbálhatjuk még a szívgyógyszert..

Adott a kutyusnak lázcsillapító injekciót, vízhajtót és kaptunk tőle Fortekor nevű szívgyógyszert. A kutyus állapota a gyógyszer szedésével teljesen normalizálódott, helyrejött. A kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig szedheti egyhuzamban ezt a gyógyszert?

Ugyanis a betegtájékoztatóban azt olvastuk, hogy 5-6 hónapos folyamatos szedés után vérvételre és szívultrahangra lenne szükség, illetve gyógyszerváltásra. Januárban lesz egy éve, hogy a kutyusunk a Fortekort szedi. Emellett heti 2 alkalommal adunk neki vízhajtót. A betegtájékoztatón azt is olvastam, hogy egy félbetört tabletta kb. 2 napig őrzi meg hatékonyságát, viszont a mi kutyusunk mivel kistestű, a testsúlyához arányosan a tabletta negyedének a felét kapja, így 1 db tabletta 8 napig kitart neki. Kérdésem lenne, hogy elképzelhető, hogy így a naponta beadott kis adag gyógyszer nem hat neki? Nem veszünk észre az állapotán rosszabbodást, sőt vízhajtós napokon sem pisil többet, mint általában, nem veszek észre vizesedést rajta, de a biztonság kedvéért adjuk neki heti 2x a vízhajtót. Elképzelhető, hogy nem is a szívével van gond, hanem esetleg veseelégtelenség miatt vizesedett fel egy éve? Mert ha valóban veszít a hatékonyságából az eltört tabletta, akkor lehet, hogy rosszabbodást kellene észrevennünk a kutyus állapotán, viszont ezt nem tapasztaljuk, hisz a kutya nagyon élénk, eleven, játékos és rendesen eszik. Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: S.Andi

Válasz

A leírás alapján biztos, hogy valamilyen típusú szívelégtelensége van a kiskutyának. A szív ultrahangos vizsgálata, és rendszeres ellenőrzése indokolt, hogy követni tudják a kutya kardiológiai állapotát. Nem a Fortekor miatt, hanem esetleg egyéb kiegészítő gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat, ha a szív állapota romlik. A laborvizsgálat azért javasolt, mert szinte minden gyógyszernek lehet más szervet károsító mellékhatása, ezért elsősorban a máj és vese állapotát illetve a vérképet rendszeresen ellenőrizni kell. Ha a kiskutya állapota ilyen szerencsésen stabil, én nem változtatnék a gyógyszer típusán és adagolásán sem, kivéve,ha a laborvizsgálat indokolja. A tabletta darabolható, de ajánlom, hogy az 5 mg-os változatot vásárolják abból napi 1/2 tbl. az adagja.Biztosabban adagolható így a hatóanyag, mint egy tabletta 8 felé darabolásával.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »