Kutyák

Miért ugat állandóan a foxterrierem?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Edit_36106

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat! Van egy 7,5 hónapos szuka foxterrier kutyám, a probléma az lenne vele, hogy nagyon ugatós... Minden nap sétálok vele vagy egy órát, és még este is labdázunk szinte kifulladásig. De amint otthagyom az idősebb 15 éves szuka kutyámat kezdi zaklatni (máskülönben jól megvannak): Mind a kettőnek van külön háza, de a kicsi mégis mindig az öreghez akar bemenni-Rámászik, nyalogatja, rágcsálja stb. -És hát annak meg nem tetszik olyankor morog és kapdos felé. És itt jön a probléma, megáll a háza előtt és képes egész éjszaka ugatni... Ha rászólok, akkor abbahagyja beszalad a saját házába, de amit bemegyek a házba újrakezdi..... Az etetésnél is ugyanez van, egyszerre kapnak ugyanannyit, és a kicsinek mégis mindig a másik kell, a sajátját otthagyja, és az öregnél áll és ugatja. Hogy lehetne ezt megszüntetni? A másik kérdésem, hogy a kutyáimnak nagyon "kutyaszaguk" van. Hogy, (esetleg milyen samponnal) lehetne ezt megszüntetni? Válaszát előre is köszönöm!


Válasz

A jelenség valószínűleg két dolog összegződéséből ered: 1./ a kutya ivaréretté válásának kora, amikor mutatni akarja a másik kutya irányába rátermettségét, erejét, aktivitását és hangját 2./ egy megerősített rossz szokás mert valószínűleg kezdettől nem megfelelően reagáltak az ugatásra Megoldások: ivartalanítás, és "pozitív büntetés tréning". A kutya azon cselekvésének, - amelyet a gazdi helytelennek itél, - össze kötése egy a kutya számára kellemetlen élménnyel. Tehát a kutya helytelen cselekvésekor a gazdi hozzáad (+) egy negtív élményt. Ennek ismétlése során a kutya megtanulja, hogy nem érdemes ismételnie a helytelen cselekvést vagy magatartási formát, mert egy negatív élményt kap.

Minden kutyának 'kutyaszaga van' - nem lehet krokodil szaguk! A szőrzet és bőr illata nagymértékben összefügg a kutya táplálékával, anyagcseréjével, esetleges allargás vagy más szőr/bőr betegséggel. Sok esetben a jellegzetesen erős szagnak a szájban vagy a fülben kialakult fertőzés, betegség, gyulladás vagy szennyeződés az oka. Ezek szakszerű megszüntetésével a kellemetlen illat is elmúlik. A kint, kutyaólban tartott kutyák sok esetben a kutyaól nem megfelelő tisztasága miatt vesznek föl jellegzetes szagot. A kereskedelmi forgalomban számtalan jó minőségű, illatos kutyasampon és kutyaparfüm kapható.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »