Kutyák

Francia bulldog kutyánk, 1 éves, nehezen veszi a levegőt...

kategória Kutyák
Kérdező monaahh

Kérdés

Van egy francia bulldog kutyánk, 1 éves, nehezen veszi a levegőt, szinte az egész teste összehúzódik levegővételkor, kiskorától így van nála. Sípol is, horkol is. Mik lehetnek az okok és hogy lehet segíteni rajta?

Előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi!

Orvoshoz kellene fordulni, mert előfordulhat, hogy Brachiocephal Szindrómában szenved.

A Kutyavári rendelőben az országban egyedülállóan új, biztonságos és hatékony módszerrel műtik a Brachiocephal Szindrómában szenvedő bulldogok garattájékát! Az elmúlt években ezzel a módszerrel közel 60 kutyán sikeres műtétet végeztek, recidiva mentesen.

Mi is az a Brachiocephal Szindróma?

A gazdik a következő tüneteket láthatják:

Szűk orrnyílások, nehéz légzés, hörgés, alváskor erős horkolás, időnkénti légzés kimaradás, állandóan visszatérő légzőszervi betegségek, fuldoklás, öklendezés, fehér hab hányás, fáradékonyság, rosszullétek főleg melegben, folyamatosan leromló álltalános állapot...ezek változatos kombinációja és súlyossága.

Mit lát a gyakorlott állatorvos?

Többek között szűk és gyulladt garat, túllógó lágyszájpadlás, duzzadt és ödémás sacculus, szűk orrnyílások, dyspnoe, hyperthermia stb. A tünetek és a vizsgálat alapján döntjük el, hogy szükséges e a műtét elvégzése! A műtét a fenti betegségben szenvedő kutyák esetében életmentő, ugyanis pl. egy rosszullét során az állat könnyen elpusztulhat.

Nem javasoljuk a műtét elvégzését olyan állatokon, akiknél nem állapítható meg a betegség! A műtét elvégzése "megelőzési" céllal, az "állat életének meghosszabbítása miatt" amúgy egésszséges bulldogon értelmetlen!


Kutyavári Special Team - Dr. L. Zsargal és Dr. Kukla Miklós
2030 Érd, Kamilla u. 13., Hungary
+36 23 374 038
kutyavari@vnet.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »