Kutyák

Cérnagiliszta fertőztés

kategória Kutyák
Kérdező Ramyka20

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az elmúlt kettő hétben sikerült elkapnom egy cérnagiliszta fertőzést. Kisgyermekekkel nem érintkeztem, viszont kettő cica és egy kutya él velünk a házban. Esetleg az állatok hordoznak magukban cérnagiliszta fertőzést, elkaphattam tőlük? (A két cica nem jár ki a szabadba).

Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel:Ramóna

Válasz

Kedves gazdi.

nem kell az állatnak kimennie, Ön is beviheti a fertőzést a lakásba a cipőjével. De az sem biztos, hogy az állattól kapta el, ettől függetlenül minden felelős állattartónak illik tudnia, hogy negyedévente féregteleníteni kell az állatokat! Az Ön felelőssége, hogy a házikedvencek bolhátlanítva, féregtelenítve és oltva legyenek!

Kötelező védőoltás és féregtelenítés >>


Hogyan alakul ki?

A cérnagiliszta peték a végbél tájékáról kerülnek a ruhákra, játékokra, majd az ujjak közvetítésével a szájba, innen kerülnek az alsó bélszakaszba, ahol 2-6 hét leforgása alatt érett férgekké fejlődnek.

Milyen tünetekkel jár?

Jellegzetes végbél körüli irritáció, amely éjszaka erősödik;
kislányoknál a szeméremtest környékén is jelentkezhetnek panaszok, nem ritka a hüvelyi viszketés, gyulladás, illetve folyás;
a végbél környéki bőr szintén kipirosodhat, rosszabb esetben kisebesedhet;
általános kimerültség.

Fertőzés esetén mi a teendő?

A gyógyszeres kezelés mellett nagyon lényeges a vissza-, illetve a továbbfertőződés megakadályozása, ennek érdekében ajánlott:

A higiénés szabályok szigorú betartása, különös tekintettel az étkezés előtti és a WC-használat utáni tisztálkodásra. Minden esetben javasolt körömkefét is bevetni a kézmosáskor, a körmöket pedig minél rövidebbre levágni. Továbbá, a család, gyermekközösség minden tagja csak a saját törölközőjét használja.
A törölközőt, ágy- és ruhaneműt magas hőfokon kell mosni – és ki is kell vasalni (!) –, illetve gyakran kell cserélni. A gyermek játékaira hasonló előírások vonatkoznak.
A végbélnyílás tisztán tartására is ügyelni kell, ajánlott naponta többször langyos szappanos vízzel lemosni, szárazra törölni, majd – a kínzó viszketést enyhítendő – nyugtató, bőrvédő krémet használni a környékén. A kislányoknál a szeméremtest felületére átterjedő irritáció okozhat további kellemetlenséget, ezt megelőzendő, rendszeresen mossuk le a területet kamillás, lanolinos langyos vízzel – még véletlenül sem szappanossal(!) – töröljük szárazra, majd kenjük be vékonyan bőrvédő krémmel. Ügyelni kell rá, hogy a krémből ne kerüljön a hüvelybe, mert az további irritációhoz vezet. Amennyiben folyás is jelentkezik, kérjük gyermekorvos, esetleg gyermeknőgyógyász szakorvos segítségét.

Mivel a fertőzés emberről emberre terjed, kötelező bejelenteni a gyermek által látogatott közösség(ek)ben is. Valamint fontos tudni, hogy a kezelés csak abban az esetben lehet hatásos, ha a fertőzött gyermekkel egy háztartásban élőkre is kiterjed!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »