Kutyák

Miért harcolnak egymással a kutyáim?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Hutvágner Kamilla

Kérdés

Három szálkásszőrű tacsi gazdái vagyunk. Az első kutyusunk Pufi egy kan. 4 éves korában kapott társat (Biri), mert sokszor elszökött szomszédolni. Néhány hónap alatt megszokta társát, eleinte gyakran összeverekedtek, de szép lassan normalizálódott a helyzet, megszűntek a konfliktusok. Mikor a kanunk öregedni kezdett, az utolsó alom kiskutyákból megtartottunk egy kant, utánpótlásnak, ő Dió. Dió egy éves korában kezdődtek a problémák a fiúk között. Megszaporodtak a konfliktusok, verekedések. másfél éves korában ivartalaníttattuk Diót. Kis idő múlva csökkent a konfliktusok mennyisége, de havonta, 2 havonta most is előfordul. Néha a játék fajul el, máskor a póstás megugatása, de legtöbbször számunkra rejtett okok vezetnek komoly harchoz. Egyébként mindhárom kutyusunk okos, vezényszavakat végrehajtja és velünk szemben sosem agresszív.

Amikor verekednek azonban semmi nem segít, sem ha szólunk, se erős hang, se hideg víz nem zökkenti ki őket. Attól félek egyszer komolyan megsérül valamelyik. Tényleg az a megoldás, ha megválunk valamelyiktől? Nagyon szeretem őket, nem szeretném, ha bajuk esne. Miért nem tudnak békében élni egymás mellett? Külön óluk van, külön esznek. A szukával mindketten jól kijönnek, egy tányérból esznek, egy ólban alszanak vele, de a két kan nem jön ki egymással, az ivartalanítás sem hozott teljes nyugalmat. Vagy csak én reagálom túl a helyzetet és teljesen normális a konfliktus a falkában?Mit rontottunk el? Hogy tudnánk javítani a helyzeten? Kérem, ha van ötlete segítsen, mert én már nagyon el vagyok keseredve. Köszönettel.

Válasz

Nagyon következetes rangsorbeállítás szükséges a konfliktusok enyhítése érdekében. További előnyt jelenthetne a szuka kutya ivartalanítása - így a tüzelés nem motiválná a kanokat az egymás közötti konkurenciára (hiába az egyik ivartalanított, a másikban a hormonok kiváltják a megfelelő viselkedést !) Részletes és használható tanácsokat csak a kutyák megfigyelését követően és a tartási körülmények ismeretében lehet adni. Valamit bizonyára helytelenül csináltak/nak a falkán belül.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »