Kutyák

Hasnyálmirigy gyulladása van a kutyámnak?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező kzsolt72

Kérdés

Sárgás-zöld hányás,nyálkás széklet,levertség,láz nincs. Az orvos azt mondta, hogy hasnyálmirigy gyulladás. Kapott 3 injekciót. Egy hónapja már volt orvosnál ugyanezzel a gonddal. Akkor gyorsan rendbejött, de most minimális a javulás. Javaslatot kérek hogy mi baja lehet valójában.

Válasz

A hányás, nyálkás széklet, levertség sokféle betegség tünete lehet. A hányadék színe, amennyiben nem tartalmaz alakos elemeket (pl. takarmányt), vagy vért, rendszerint sárgás színű. Ez a szín a gyomorsav (sósavas pepszin) normális színe. A zöldes árnyalat gyakran az emésztési rendellenességben szenvedő kutya (macska) "legeléséből" (fű, gyomok rágcsálása) adódik. Gyakran említik, hogy a hányadék habos. Nos, ez sem valami különleges jel, csupán arról van szó, hogy az öklendezés során a váladék felhabosodik. Hasnyálmirigy gyulladás esetén is lehetnek ilyen tünetek, de ez a betegség - szerencsére - viszonylag ritka. Egyéb emésztőszervi megbetegedésektől a legegyszerűbben vérvizsgálattal lehet elkülöníteni. Míg az emésztőszervi megbetegedések (mint pl. gyomor- bélgyulladás) viszonylag rövid idő alatt gyógyulhatnak, a hasnyálmirigy gyulladás hosszadalmas, "macerás" betegség, nemegyszer végzetes kimenetelű is lehet minden beavatkozás ellenére.

Nemegyszer intenzív (kórházi) kezelést igényel, mert a "nulldiétás" állatot mesterségesen kell táplálni (infúziókkal). Gyakori eset, hogy azonosnak látszó tünetek mellett egyszer gyorsan, máskor lassabban, vagy egyáltalán nem gyógyul az állat. Ennek az az oka, hogy azonos tünetek hátterében is sokféle betegség lehet. Hogy miről is van szó, ennek kiderítése az állatorvos feladata. A pontos diagnózis felállítása gyakran nem egyszerű, és az ahhoz szükséges vizsgálatok manapság nem kis anyagi terhet rónak az állattartóra. Az ismétlődő hányás, hasmenés az állat kiszáradásához vezethet, ezért igen fontos a folyamatos, rendszeres állatorvosi vizsgálat és kezelés (gyakran szükség van - egyéb gyógyszerek mellett - infúziókra is). Ezért ha nem javul az állat állapota, újra meg újra vigyék vissza az állatorvoshoz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »