Kutyák

Hogyan szoktassam össze a spánieljeimet?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező livibaba

Kérdés

Menhelyről fogadtunk örökbe egy angol cocker spánielt, aki kb. 4-5 éves lehet, ő jelenleg május óta van nálunk (hermafrodita, de női nemiszerve van kívülről, és szukaként is viselkedik). Azzal tisztában voltunk, hogy őt nevelni már nagyon nem lehet, de igyekeztük őt hozzászoktatni a mi elvárásainkhoz, és ezzel nem volt gond. 3 napja kaptunk ajándékba egy 7 hetes azonos fajtájú kölyköt (kan).

Kérdésem vele kapcsolatos. Hogyan tudnánk őket jól összeszoktatni? Jelenleg a nagy kikerüli, de ha megszagolja, csóválja a farkát. A kicsi játszana vele, ráugrál, harapdálná, ilyenkor a nagy megmorogja, vagy odakap neki. Nagyon féltjük őket, és szeretnénk, ha barátok lennének, de nem voltunk még ilyen helyzetben, és nem tudjuk, mi a helyes. Nem szeretném, ha a nagy kutyusunk sérülne lelkileg, vagy bánatos lenne. Jelenleg sértődöttnek tűnik. A kicsinek nagyon tetszik a hely, folyamat bújna a nagyhoz, de az nem hagyja. Sétánál nincs gond, a nagy nézi, hogy jön e kicsi, időnként odaszalad hozzá, megszagolgatja, csóválja a farkát. Próbálkozzunk vele, és meg fog oldódni a dolog? Továbbá, a kicsi tanítgatását mikor kezdjük el? Köszönöm a segítséget!

Válasz

A kutya ivari meghatározás nem igen érthető: vagy kan belső ivarszervei vannak, vagy szuka belső ivarszervei vannak, vagy ivartalanított/sterilizált kan vagy szuka kutya. De tulajdonképpen a két kutya harmónikus együtttartását illetően közel nincs akkora jelentősége mint amekkorát néha a gazdik tulajdonítanak neki. (pld. ha egy szuka emelt lábbal vizel, az domináns megnyilvánulás, helytelen nevelés, rangsorhiány, de nem külső szexuális viselkedési jel, ha egy kannak a hasüregben maradt a heréje az nem a külső nemi jelleg megváltozása, he nem az egy anatómiai tünet, stb. ) - Semmi akadálya nincs egy 4-5 éves kutya nevelésének, tanításának. - A két és több kutya együttartásával kapcsolatos írásomat el tudom küldeni e-mail, ha írnak nekem az info@4tappancs.hu-ra. - Az én véleményem, és a gyakorlatom szerint a kutyák nevelését és tanítását 8 hetes korban a legideálisabb elkezdeni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »