Kutyák

Hogyan segítsünk öreg kutyánkon?

kategória Kutyák
Kérdező pollakeva

Kérdés

T. Dr. Háziállat!

Aggódunk öreg kis kutyánk miatt. Kérjük szíveskedjen megnyugtatni minket, illetve szeretnénk, ha még velünk maradhatna. Az életrajza röviden a következő, 1995-ben született 5 hetes korában került hozzánk (tehát mostanra már, ebben az évben, ha megéri 18 éves) aranyos, édes kis törpe Uszkár imádni való.

kölyök korában csirkét evett, sokáig majd 6 éves korában kiderült, hogy allergiás lett a csirkére (harapdálta a lábát) ekkor orvosi javaslatra áttértünk nyuszira. Szerencsénk volt, mert megszerette és ette a nyuszi combot leginkább. Rendszeresen kapott ételt reggel, és este és a dolgát mindig reggel és/vagy délután végezte el. Egy nap 3 x 4 x is levittük (lakótelep 3 emeleti lakásunkból) imádott szaladgálni, labdázni stb. mint minden fiatal kutyus. Kb. 6-8 éves korától kezdve a kezembe vittem le a 3. emeletről, hogy kíméljem a gerincét a lefelé lépcsőzéstől, felfelé egyedül jött. Teltek az évek nagyjából minden rendben volt.

Aztán 2010-ben azaz 15 éves korában novemberében kapott egy hasnyálmirigy gyulladást, nagyon beteg volt. Persze teljes kivizsgálás történt előtte, vérvétel, teljes labor, hasi és szív ultrahang stb. amikor megállapították. Akkor át kellett állni az idős kutyusok diétás tápjára, így innentől kezdve kapja az Eukanuba Veterinary Diets Intestinal nevű tápot. Azonban tekintettel arra, hogy ő soha nem evett tápot fogalmam sem volt hogy adjam neki, mert nem akarta megenni. Aztán azt mondták hogy kicsit vízzel oldjam fel és puhán adjam oda, és még így sem foadta el, de ha tettem bele egy hüvelyujj körömnyi megfőzött pulyka húst, akkor megette az egészet. Na ez bevált és így erre már rá tudtam szórni az összetört szív gyógyszert ( Vetmedin 2,5 mg) és az Immunovet immunerősítő gyógyszert is.

Aztán 2011 áprilisában a kutyus megint rosszul lett, akkor ismét egy kivizsgálás után megállapították, hogy daganat van a petefészkében, akkor megműtötték és egyúttal ivartalanították. A lépén is van daganat, de azt nem bántották.

A kutyus 2012 nyár végéig nagyjából ezekkel a meglévő betegségekkel és gyógyszerekkel rendben volt. Majd ősszel kezdődött egy nagyobb fokú fogyás, amely abból állt, hogy 6 kg-ról mára már csk 4 kg lett és nem tudjuk, hogy miért fogy. Bár minden reggel adok neki reggelit tápot felpuhítva a gyógyszereivel és persze csak akkor eszi meg, ha benne van a pulyka husi, mostanában nem eszik reggel, kb. délután kezd enni, majd este és még éhes késő este is. Ha adok neki késő esete az biztos, hogy hajnalra bekakil, bepisil és esetenként még hány is. (Tudom hogy a hányás összefügghet a hasnyál mirigyével, mert sajnos elég sokszor megesik a szívem rajta és adok neki sovány csirke húst, és persze utána hány.)

Mára már teljesen átrendezte a táplálkozását. Reggel alig tud és akar felkelni fájnak a hátsó lábai, inog, majd hogy eldől, és amikor bejáródik a lába, lemegyünk az utcára, ott csak pisil és most a nagy hidegek miatt nincs kedve sétálni. Aztán feljövünk megkínálom az étellel és nem eszik, megszagolja és lefekszik. A bordái már kilátszanak és nem tudjuk hogy mit adjunk neki vagy mit nem, hogy egyáltalán ne adjunk neki semmilyen hús csak tápot, vagy ne adjunk neki már késő este semmit?

Még azt is elmondom, hogy ha hányt, mindig adok neki quamatel 10 mg 1db-ot összetörve. Legutoljára is (2012. december eleje) volt egy tejes labor vizsgálat vizelet, vér de mindent rendben találtak. A labor leletét is átküldöm Önnek. Ha bármit is tudnánk csinálni, hogy egy kicsit felerősödjön, és még velünk élhessen nagyon hálásak lennénk. Mit tetszik javasolni. Köszönjük hogy végig olvasta levelünket.

Tisztelettel Pollák Lászlóné

Válasz

A kutyájuk igen szép életkort élt meg eddig, és akárhogy is szeretnénk, minden kutyaélet véget ér egyszer. A leírtakból azt látom, hogy az Önök uszkárja befordult a "célegyenesbe" és szépen lassan, de elmenni készül. Azt ajánlanám, hogy ne akarjanak túl nagy csodákat, inkább könnyítsék meg neki az elmenetelt, ha úgy érzik, hogy itt az idő rá. Ennyit megérdemel 17 évnyi szeretet után! (És tanácsolom ezt úgy, hogy saját magamnak is volt 18 és fél éves kutyája. Az utolsó 1 évet nem kívánom egyetlen kutyatartó társnak sem. )

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »