Kutyák

Idős kutyánkkal panelba költözünk...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Cunca

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Van egy gyönyörű palotapincsi kutyám, és eddig kertes házban laktunk, de lehet hogy úgy alakul, hogy el kell költöznünk panellakásba. A kiskutyám már elég öreg, és nem tudom hogyan reagálna a környezetváltozásra, illetve arra, hogy be lenne zárva. Azt szeretném megtudni, hogy megviselné-e, vagy esetleg még jót is tenne neki hogy így öreg korára mindig melegben, biztonságban lenne, illetve hogy szobatisztaságra lehetne-e még szoktatni. Válaszát előre is köszönöm! Viktória

Válasz

Kedves Gazdi!

Kutyával könnyebb költözni, mint macskával, mert a kutyuk tényleg inkább gazdihoz kötődnek. Azt nem írja, hogy a kertes házban bent vagy kint alszik a kutya. Honnan kell indítani a tanítást, az alapoktól vagy már megszokott egy viszonylagos benti-kinti létet.

Nem lehetetlen egyébként a szobatisztaságra szoktatás, max. egy picit lassabban fogja megtanulni..

Általános szobatisztaságra szoktatási tanácsok:

A kutyák alapjaiban véve tiszta állatok, ha van lehetőségük, akkor hamar rászoknak arra, hogy ott végezzék el a dolgukat, ahol kell. Ehhez először el kell döntetnünk, hogy hol is legyen ez a hely. Vannak akik újságpapírt terítenek le a lakás egy pontjára, mások a macska alomra esküsznek. (Én mégis amondó vagyok, hoyg mindig vigyük ki). Természetesen a kutya nem fogja egyből megérteni, hogy mit akarunk, ezért szánjuk rá az első pár napot, legyünk a kutya nyomában és figyeljük minden mozdulatát. Ha látjuk, hogy a kutya nem találja a helyét, mászkál, szaglászik, vigyük le (vagy oda ahová szeretnénk, hogy pisiljen). Ha netán késő és éppen a tevékenység közben kapjuk rajta, akkor ne hagyjuk hogy befejezze, szóljunk rá és rögtön vigyük a kijelölt helyre. Ha oda pisil, vagy kakil, dícsérjük meg (akár jutalomfalattal is). Természetesen tudnunk kell, hogy az idős kutya nem képes 4-6 óránál tovább viszatartani a vizeletét, valamint alvás és evés után szinte biztos, hogy pisilni is fog.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »