Kutyák

jöhet egy 4 fős családba, gyerek mellé ír szetter.

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező m.emese

Kérdés

Tisztelt Dr.nő/Dr.úr!

Régóta tervezzük már,hogy kutyát vegyünk. Végül az ír szetter mellett döntötünk.Nagy kertesházunk van.A család 4 fős.Köztünk van egy 11 éves gyerek.Ő szeretett volna főként ír szettert. Ajánlott -e gyerekmellé az ír szetter?Milyen betegségei vannak?

Segíségét előre is köszönöm:Emese

Válasz

Kedves Emese!

Az ír szetter jó döntés, gyerek mellé tökéletes.

Harmonikus felépítése, atlétikus, ruganyos mozgása azt az érzetet kelti, mintha az ír szetter a az önfeledt bonvivánok gondtalan életét élné. Az ír szetter azonban nemcsak megjelenése miatt kellemes társaság. Egész lénye életvidámságot, pozitív szemléletet sugároz. Szomorú, levert ír szettert legfeljebb csak az állatorvosnál, vagy menhelyen látni, de még ott is szolid farokcsóválással jelzi, hogy nem vesztette el teljesen jókedvbe és emberekbe vetett bizalmát.

Ezt az időnként – még késő öreg korában is – rátörő infantilizmust szokták előszeretettel szeleburdiságnak aposztrofálni, pedig mindössze a túlcsorduló jókedv látványos megnyilvánulásáról van szó, nem hiperaktív kényszercselekvésről. Ezt jól bizonyítja, hogy a lakásban egyedül hagyott ír szetter sem teremt eposzi katasztrófát a négy fal között, helyette nyugodtan szunyókál, míg gazdái hazaérkeznek. Nemcsak otthon tanúsított példás magviselete, hanem gazdájához való szoros ragaszkodása miatt is, az ír szetter  – vadászkutya ide, vagy oda – jobban érzi magát akár egy emeleti,  kis panellakásban az ember mellett, mint egy hatalmas kertben egyedül.

Mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy voltaképpen egy vizslaféléről beszélünk, akinek mozgásigénye nagyobb az átlagosnál, amiről rendszeres és kiadós sétákkal kell gondoskodni.

Az ír szetter családjában, annak szűkebb, vagy távolabbi ismerősei körében, de akár vadidegenekkel is kedves, barátságos és megbízható. Bár idegen érkezésekor meglepően mély, öblös hangon ugat, ami a laikusokat akár el is bizonytalaníthatja, tipikusan ő az a fajta, aki óriási farokcsóválással kíséri a családi ezüstkészletig a betörőt, legfeljebb csak azért állja mosolyogva útját, hogy némi fülvakargatást kicsikarjon.

A híresztelésekkel ellentétben, az ír szetter könnyen kezelhető fajta, ezért első kutyának is jó szívvel ajánlható. A két nem között sincs olyan markáns viselkedésbeli különbség, mint esetenként más fajtáknál. A kan is éppoly bújós trubadúr tud lenni, mint amilyen bociszemű őzike a szuka. Én még nem találkoztam kötekedő, arrogáns ír szetterrel, bár kivételek nyilván akadnak. Vegyes kutyatársaságban is leginkább a jó hangulatról és önfeledt kergetőzésről gondoskodik, mintsem a sikoltozással kísért vérfürdőről.

 

Az ír szetter betegségei:
Általában véve egészséges fajta, bár néhány egészségügyi probléma azért előfordulhat. Az egyik ilyen a csípő diszplázia, a másik az epilepszia. Ez utóbbi gyógyszeres kezeléssel szinten tartható, ezt élete végéig, napi rendszerességgel folytatni kell. A gyomorproblémák sem ritkák, ide tartozik a puffadás, illetve a bélcsavarodás - ez igen súlyos következményekkel járhat, ezért mindenképpen orvosi ellátást igényel.

Ír szetter >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »