Kutyák

Ivartalanított szuka kutyámat nem hagyják békén a kanok

kategória Kutyák
Jelleg Nemi szervek
Kérdező kissnepiroska

Kérdés

Kérdezném, az alábbi kérdés-válasz (amit anno nem én kérdeztem) alapján:

Kérdés:

"Tisztelt Szakértő!
Van egy szuka golden retriever kutyánk, aki most február végén lesz kétéves. Tavaly februárban ivartalanítva lett, a műtét rendben ment, kivették a petefészkét. Utána talán két-három héttel azonban vérzett kissé, ami az állatorvosunk számára is meglepő volt, azt mondta, ha nem múlik el egy héten belül, vigyük el hozzá, de végülis elállt a vérzés.
Azóta nem történt ilyen, nem tüzelt a kutyus, ám most újból észrevettük, hogy vérzik. Bevittük az orvoshoz, de valójában ő sem érti a helyzetet, hiszen nem tüzelhet, és megállapította, hogy szerencsére nem is mérgezés, ugyanis először ez is felmerült benne. A szomszédban van egy 9 hónapos kan vizsla, akinek többször is sikerült átszöknie, az orvosunk azt mondta, lehetséges, hogy ez a kutya váltotta ki belőle, hogy most valahogy mégis tüzel, de valójában ő is meglepetten áll a dolog előtt. Nem tudom, Ön tud-e más választ is mondani, de gondoltam rákérdezek. Lehetséges lenne, hogy mégis tüzel a kutyus? Ha igen, netán szükség van még egy műtétre, vagy valamilyen injekcióra, egyéb beavatkozásra? Előre köszönöm a választ, segítséget!
Tisztelettel, H. Eszter

Válasz:

Az ivartalanítások esetén nagy ritkán előfordul, hogy véletlenül bent marad pár sejt (véletlenül odakenődik valahová a hasüregben) amelyek később "életre kelnek" és ugyanúgy hormont termelnek, mint korábban a petefészkek. Ez okozhat tüzelési tüneteket. Ezen segíteni legtöbbször csak újraoperálással lehet.

" Kérdésem:

az ilyen műtét valójában mit takar? Hogyan tudnak ilyen parányi bentmaradt sejteket megtalálni? Vagy azok újranevelik a petefészket? Az én kutyám is ivartalanítva volt 2012-ben, eddig nem is volt gond, nem menstruál, állatdoki csinált is vértesztet, hüvelyváladékot is nézett - alig volt valami a pálcikán, de nem talált rendellenességet, viszont a kan kutyáim meg vannak az ivartalanított lánykámért őrülve. Mintha tüzelne a bogi, a kanok orra mindig bogi hátuljánál van, a pisijét is felnyalják .... nem hagyják békén a bogit.

Válasz

A hasüregben bent maradt néhány sejt nem tud önmagában annyi hormont termelni, ami kiváltja a tüzelési tüneteket, de ezek a sejtek ilyenkor szaporodnak és a "telep" növekszik. A hormontermelés mértéke csak később éri el azt a szintet, ami már hatással van a szervezetre. Azt javaslom, hogy a kutyáját érdemes lenne alaposan megvizsgáltatni szaporodásbiológus állatorvossal.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »