Kutyák

Jack russel terrier kutyusunknak hullik a szőre

kategória Kutyák
Kérdező zsolt3476

Kérdés

Tisztelt Doktorok!

Kozma Zsolt vagyok és van egy 1-3 év közé tendált Jack Russel terrier kutyusunk. Az utcán találtuk kb 4 hónapja. Ez idő alatt amit elvégeztettünk rajta: Ivartalanítás, kullancs irtás, Chip, az alap injekciókat is megkapta.

A kérdésem: Hullik a szőre, hiába kefélem ki, ha az ölünkben van, akkor egyből egy maroknyi szőr marad a ruhán. Kapott ruhát, amit ráadunk minden sétánál. Hogyan lehet egy kutyának megállapítani a korát, mert szerintünk max 1 éves lehet. Nagyon gyorsan tanul mindent.

Hogyan lehet leszoktatni az ugatásról ha egyedül marad otthon a kutyus.

Segítségüket előre is köszönöm Kozma Zsolt

Válasz

Kedves Gazdi!

A kutyák fedőszőrszálai normál esetben is 3 hetente fokozatosan lecserélődnek (nem egyszerre, mert akkor néha kopasz lenne a kutya), a tavaszi és téli szőrváltásnál az aljszőr is beszáll a buliba, így sokkal több szőr hullik a kutyusból. Ha a kutyus lakásban lakik, akkor a helyzet még nehezebb, hiszen akkor a kutya nincs kitéve a környezeti tényezőknek, így nem is alkalmazkodik a szőrváltás az évszakokhoz, vagyis hullik amikor csak lehet.

Mióta az évszakváltások ennyire elmosódtak, és a normál tavaszi, őszi vedlés sem kifejezett, egyre több tulajdonos jelzi, hogy az állatkáik folyamatosan dobják a szőrt. Természetesen lehet betegség tünet is - akár belgyógyászati, akár pszichés (a szorongásos habitusú kutyákra jellemző a folyamatos szőrhullás. Ha a szőrhullás valóban kóros méreteket ölt, én vért szoktam venni a kutyától, és egy teljes belgyógyászati rutint kérek le a labortól ilyen esetekben (Lyme-tesztet is). Természetesen lehet először próbálkozni vitaminokkal, megszámlálhatatlan mennyiségű készítmény van forgalomban. Nekem a legjobb tapasztalatom a VMP és a PetPhos 2 tablettákkal van. Ha egyéb betegségtünet nincs, és a vérvizsgálati eredmények is negatívak, abban az esetben kizárásos alapon marad a vitaminhiány.

Egyedülléthez szoktatás:

Az egyedül maradást sok kutya nem, vagy csak kísérő tünetek mellett viseli el. A kiváltó okok többfélék lehetnek ezért a lehetséges tréning és terápia lehetőségek is meglehetősen több félék. Tapasztalatom szerint az alábbi lehetőségek egyidejűleg történő alkalmazásával lehet eredményt elérni:
• fajnak megfelelő tartási körülmények
• szellemi és fizikai igények kielégítése
• tanítás, szoktatás
• terület leszűkítése
• interaktív kutyajáték
• étel eldugása

• Bach-virág terápia
• deszenzibilizáló tréning

Olvass tovább!

Ilyen kutya a jack russel terrier

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »