Kutyák

Ha a kan kutyát ivartalaníttatom, fog még párosodni?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező Edabeda

Kérdés

Kedves Doktor Úr/Nő!

Az lenne a kérdésem, hogy ha ivartalanítom a kan kutyusomat, és hozok mellé egy szukát, akkor is fognak párosodni? Mindenképpen szeretnék neki barátnőt, csak kiskutyákat nem akarok. Vagy esetleg fogamzásgátlót javasolná?

Válasz

Ha ivartalaníttatja, akkor nem fog párosodni. A fogamzásgátló nem javasolt.

További előnyök:

A kanok ivartalanítása
Kanok ivartalanítása céljából műtétileg eltávolítjuk a heréket. Az ilyen kutya többé nem tenyészthető. A műtét csekély kockázattal és sok előnnyel jár. Segít megelőzni a kanokra jellemző kellemetlen magatartási formákat. Az ivartalanított kan kevésbé agresszív, sokkal kezelhetőbb, mint a nem ivartalanított társai. Nem kóborol el a tüzelő szukák után és nem "gyakorol" a családtagok vagy a vendégek lábán. Fontos az is, hogy ha valaki nem műtteti meg a kutyáját, mert szereti, de csavarogni engedi, akkor begyűjthetik és, elpusztíthatják  vagy "csak" nem lesz rálátása az utódainak sorsára, így azok közül sok szenvedhet és elpusztulhat. A kan kutyák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki, ezért ezt a műtétet leginkább  16 hetes életkorban javasoljuk elvégeztetni.

A szukák ivartalanítása
A szukák ivartalanítása során műtétileg eltávolítjuk a petefészkeket és a méhet. Az ilyen kutya többé nem ivarzik és nem tenyészthető. Ezt a beavatkozást minden nem kimondottan tenyésztés céljából tartott szuka kutya esetében javasolt elvégeztetni. Magának a műtétnek csekély a kockázata és számos előnnyel jár:

megelőzhető vele a nem kívánt szaporulat,

elmarad az ivarzás, ami kellemetlen tünetekkel , bonyodalmakkal jár,

nem vonzza a házhoz a szuka a környék kanjait,

az ivartalanított szuka kevesebbet érintkezik idegen állatokkal, ezért csökken a balesetek és a fertőzések veszélye,

nem alakulhat ki a méh gennykórja (pyometra) és daganata, valamint

időben végezve megelőzhető a szukákban gyakori tejmirigy daganat.

A szukák 6 hetes kortól gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Minél fiatalabb korban történik a műtét, annál kevésbé viseli meg az állatot és annál több lehetséges problémát előzhetünk meg vele. A legoptimálisabb az első tüzelés előtt ivartalanítani őket, ami fajtánként változó időpontban, általában 6 és 12 hónapos kor között következik be. Mi leginkább 16 hetes életkorban  ajánljuk a műtétet elvégeztetni.

Tévhit, hogy a szukának legalább egyszer ellenie kell! Az sem igaz, hogy a fiatal korban végzett ivartalanítás után gyakrabban lép fel inkontinencia, mint később. Ezzel szemben a fiatalabb kutyák műtétének kisebb a kockázata, problémamentes és gyorsabb a gyógyulás és több betegség előzhető meg vele, mint idősebb korban. Bizonyított tény, hogy a nem ivartalanított nőstényekhez képest

0,5%-ra csökken a tejmirigy-daganatok valószínűsége, ha az első tüzelés előtt ivartalanítják a szukát,

8,0%-ra csökken az esély, ha a műtét az első két tüzelés között történt és

26,0%-ra csökken, ha a második és a harmadik tüzelés között végzik el a beavatkozást.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »