Kutyák

Kiskutya hasmenés..

kategória Kutyák
Kérdező romai111

Kérdés

Üdvözlöm Dr.Háziállat,

Van egy 8 hetes Japán Akitám és hol megy a hasa hol normális a széklete,jelenleg konzerves kölyök tápot adunk neki. Ezt eszi jelenleg meg de viszont kevertem neki a konzerves tápjába Josera kids száraz tápot és azt vettük észre,hogy attól meg hány. Mit tanácsol? A Joserát eszi a másik kutyánk viszont ő is Akita és 6 hónapos, lehet az a baj, hogy nincs meg a súlya meg a kora ehhez a táphoz meg nekik. Adjam tovább a konzervest és később próbáljam át állítani? Köszönöm a meg hallgatását és várom a válaszát

Üdv.Molnár Renátó

Válasz

Kedves gazdi!

A kölykök egyik leggyakoribb és legjellemzőbb betegsége a hasmenés. Mindenekelőtt le kell szögeznünk annyit, hogy a hasmenésnek nagyon sok oka lehet, és a kezelésükre is számtalan módszer közül válogathatunk, ezért ezek teljes körű ismertetése szinte lehetetlen vállalkozás lenne, annyira függ minden a körülményektől, illetve az egyedektől. A legfontosabb, leggyakoribb okok és kezelési lehetőségek ismerete, valamint a diagnózis felállítása azonban nem egyszer életmentő lehet a kölykök számára.


A kölyökkori hasmenés felismerése alapvetően a széklet konzisztenciája, állaga alapján történhet. E szerint négy alapvető fajta kölyökkori székletfajta különíthető el egymástól:

  • Normál széklet (félkemény-kemény, alakjukat jól megőrző kisebb-nagyobb rudacskák).
  • Pudingszerű széklet (lágy, krémes jellegű, kisebb-nagyobb dombocskákba halmozódó széklet).
  • Vízszerű széklet (barna, vízszerűen szétfolyó széklet).
  • Vízszerű véres széklet (barna, vízszerűen szétfolyó, láthatóan vért is tartalmazó széklet).


Széklet tekintetében az elérendő cél természetesen a normál széklet. Ha a kölykök normál székletet produkálnak, és a hőmérsékletük is normális (azaz 38-39 Celsius fok közé esik), akkor gyakorlatilag szinte biztosak lehetünk benne, hogy a kölykök egészségesek. Ez alól a szabály alól is lehetnek persze kivételek (pl. ha a kutya rákos), az esetek többségében azonban jó eligazítást ad.



A paraziták és a hasmenés

Ha a kölykök hasmenését paraziták okozzák, akkor a leggyakoribb kiváltó ok általában a kokcidiózist okozó coccidia vagy a giardiosist okozó giardia parazita. A tünetek között mindkét esetben szerepel a hasmenés is, a két eset kezelése azonban különböző.


Pudingszerű hasmenés

Ha a kölyöknél pudingszerű hasmenés jelentkezik, biztosak lehetünk benne, hogy valami nincs egészen rendben. Ezt a fajta hasmenést sokan elbagatellizálják, illetve nem is tartják bajnak, pedig ez olyan, mint a vörös zászló: még időben figyelmeztet bennünket arra, hogy valami rossz irányba fordult. Ha ilyesmit látunk, az illető egyedet vegyük közelebbi megfigyelés alá, tudatosan ellenőrizzük a székletét mindaddig, amíg csak újra normál székletet nem produkál.

A pudingszerű hasmenésnek sokféle oka lehet, köztük például:

  • a kutya étrendjének megváltoztatása (gyakori hiba, hogy a tenéysztőtől elhozott kutyánál azonnal  tápváltás történik, ami az anya elválasztásától való stresszel együtt azonnali hasmenést okoz, meg kell beszélni a tenéyztővel, hoyg mit kapott, és majd arról fokoztaosan átszoktatni másra)
  • a kutya túletetése
  • a kutya „szemetet” (füvet, földet, székletet, stb.) evett
  • a kutya stresszes
  • a kutya szokatlanul sokat mozgott vagy egyéb okból izgatott


A lényeg az, hogy ha pudingszerű hasmenéssel találkozunk, akkor feltétlenül tegyük fel magunknak a kérdést: mi okozhatta? Ha rájövünk, először is próbáljuk megszűntetni ezt a kiváltó okot és jegyezzük is meg magunknak a jövőre vonatkozóan, hogy az adott kutyánál az adott körülmény hasmenést váltott ki.

Ha a kutya ezek után néhány nap alatt rendbe jön, nincs különösebb teendőnk. Ha nem, akkor keverjünk az ételébe kis adagnyi sütőtököt. (A sütőtök ilyen szempontból remek étrend kiegészítő, hasmenésnél segít keményebb székletet produkálni, furcsa módon azonban szoruláskor is használható, ekkor ugyanis ellentmondásos módon enyhe hashajtó hatással bír.)

Ha nyerskosztot etetünk, akkor könnyű lesz a sütőtök etetése is, a kutyák ugyanis szívesen fogyasztják. Ha azonban táppal etetjük őket, akkor lehet, hogy visszautasítják. Ebben az esetben, ha a pudingszerű széklet túlságosan is felhígul, el kell gondolkozni a gyógyszeres kezelésen is.

A gyógyszerek közt első körben szóba jöhet a Kaopektát és az Imodium AD (mindkettő esetében felnőtt emberi adag adható tabletta vagy folyadék formájában). Makacs hasmenés esetén forduljunk állatorvoshoz!


Vízszerű hasmenés

A vízszerű hasmenésre komolyan oda kell figyelni, ez ugyanis egyértelműen a kölyök betegségére utal. Ha a kölyöknek ilyen hasmenése van, fokozottan figyeljünk oda rá, nehogy a kutya kiszáradjon. Ha 24 órán belül nem vagyunk képesek úrrá lenni a hasmenésen, a kutyát feltétlenül vigyük állatorvoshoz!

A kiszáradás fokára a kölyök bőrének állapotából következtethetünk: az egészséges, nem kiszáradt kölyök bőre a hátán laza, ha két ujjal összecsippentjük, azonnal eredeti állapotába simul vissza. Ha megmarkoljuk, messze felhúzható, eltávolítható a kölyök testétől, izmaitól. Ha a kölyök kezd kiszáradni, akkor a bőre feszesebbé, merevebbé válik, nehezebb eltávolítani a teste közeléből, és ha két ujjal összecsippentjük, csak nagyon nehezen simul vissza eredeti állapotába, sokáig ráncos marad.

Ha ezt tapasztaljuk, akkor a lehető leghamarabb meg kell szűntetnünk a kutya kiszáradását. Először is biztosítsuk, hogy rengeteg ivóvize legyen. Az ásványi anyagok pótlására adhatunk neki ízesítetlen Pedialyte elektrolitot is. Ha ezt a kölyök önmagában nem hajlandó meginni, keverjünk bele egy kis húslevest.

Bármilyen meglepő, ha a kutyának hasmenése van, jól tesszük, ha egy napra nem adunk neki szilárd táplálékot! Ez ugyanis segít pihentetni a beleket. A felnőtt kutyákhoz hasonlóan a kölykök is nagyszerűen elvannak egy napig élelem nélkül. A vízzel már más a helyzet. Tehát az a kutya, amelyik nem eszik, de rengeteg vizet iszik, messze nincs akkora veszélyben, mint az, amelyik eszik ugyan, de nem iszik! Ha a kölyök nem iszik, vigyük állatorvoshoz. Ilyenkor infúziós folyadékpótlást kap, illetve további gyógyszereket, melyekkel remélhetőleg megszűntethető a hasmenés.


Vízszerű véres hasmenés

Ha vízszerű, véres hasmenést tapasztalunk, akkor állatorvosi vészhelyzettel állunk szemben! A kölyköt azonnal vigyük állatorvoshoz! Ha 1-2 napot várunk, minden valószínűség szerint elveszítjük a kölyköt!

Orvosi kezelés nélkül az ilyen kölykök 24-48 óra alatt kiszáradhatnak és elpusztulhatnak. A véres hasmenés otthon nem kezelhető!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »