Kutyák

Kiskutya szobatisztaságra nevelése

kategória Kutyák
Kérdező Dotti18

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat

olyan gonddal fordulok önhöz, hogy van egy 9 hetes kiskutyám mai nap folyamán arra lettem figyelmes, hogy nem pisil és ép az előbb velem aludt és szerintem álmába kezdet el pisilni észrevettem így letettem az ágyról de ő vissza kéretözöt miközben pisilt mintha nem vette volna észre mitől lehet ez?

Válasz

Úgy gondolom, a szobatisztaság az egyik legalapvetőbb dolog a kutyanevelésben. A kutya talán a legtöbb borsot avval tudja a gazdi orra alá törni, ha nem tanulja meg időben, hogy hol szabad és hol nem szabad a dolgát végeznie. Hiszen ki szeret állandóan kutyakakit takarítani a szőnyegről, a konyhaasztal alól, a fürdőszoba-kilépőről, vagy éppen a kanapéról?! Természetesen nem két nap alatt kell elvárnunk új kutyusunktól, hogy szobatiszta legyen, de tapasztalataink alapján pár hét, maximum két hónap elegendő ahhoz (természetesen a gazdi megfelelő hozzáállása mellett), hogy a kutya teljesen szobatiszta legyen.

Első lépés egy mély levegő… Legyünk tisztában avval, hogy az elején bizony be-becsusszan majd egy-két váratlan „csomag”, de ne felejtsük el: kutyusunk valószínűleg eddig ott végezhette a dolgát, ahol éppen állt, ez neki is egy új és szokatlan dolog lesz!

A szobatisztaság tanításánál a legfontosabb dolog a rendszeresség. Mutassuk meg kutyusunknak, hogy fix időtartamonként lehetősége lesz zöld környezetben elvégeznie a dolgát. Első időkben ajánlott maximum 3-4 óránként levinni egy-egy rövid sétára ebünket, és minden alkalommal hatalmas dicséretben részesíteni (simogatás, jutalomfalat), amikor jó helyre sikerült az akció. Fontos azonban, hogy ne szidjuk meg, ha véletlenül a lakásban csusszan ki a pisi vagy a kaki. Azonnal töröljük, takarítsuk fel, lehetőleg olyan tisztítószereket használva, mely után nem marad semmilyen szag, amelynek hatására később ugyanide végezné el a dolgát.

Amellett, hogy 3-4 óránként levisszük kutyusunkat, lényeges, hogy minden etetés után azonnal következzen egy rövid séta. Ilyenkor nem játszani megyünk, hiszen teli hassal sosem szabad nagyon megerőltetni a kutyusunkat, de pórázon nyugodtan tehetünk pár rövid kört. A másik fontos időpont – a balesetek elkerülése érdekében –, hogy azonnal, amint reggel felkeltünk, ugorjunk bele kutyasétáltató cipőnkbe, és már szaladjunk is le, ugyanis a hosszú alvás után, amikor felébredt a kiskutya, a hirtelen mozgástól azonnal beindul a szervezete is, és ilyenkor a leggyakoribbak a balesetek.

Ezeket a tanácsokat betartva kutyusunk normál esetben maximum két hónap alatt szobatisztává válik. Amennyiben ezután sem mutat hajlandóságot a szobatisztaságra, úgy elkezdhetjük tiltani a bepisilésről. Nagyon fontos, hogy csak akkor van értelme a szidásnak, ha éppen rajtakapjuk a rossz viselkedésen. Utána belenyomkodni az orrát, vagy esetleg feltörölni vele a padlót, teljesen fölösleges, a kutya semmit nem fog érteni belőle. Viszont ha éppen látjuk, hogy elárasztja a fürdőszobaszőnyeget, akkor határozottan, erélyesen szóljunk rá, és már szaladjunk is ki egy sétára.

Akár 4-5 hónapos is lehet a kuytus mire teljesen szobatiszta lesz, addig türelmet kérünk a gazditól! :)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »