Kutyák

Kullancsot találtam a kutyámban? Milyen tünetekre kell figyelnem és mikor kell sürgősen orvoshoz vinnem?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező icus52

Kérdés

1 éves Bolognese kutyusomban másfél hete találtam kullancsot, amit már elpusztult állapotban állatorvos távolított el. Azóta aggódom, hogy nem kapott-e valamilyen betegséget. Kicsit romlott az étvágya, más jelet nem tapasztaltam. Milyen tünetekre kell figyelnem és mikor kell sürgősen orvoshoz vinnem?

Köszönettel: Bacsáné Bolla Ilona

Válasz

Egy alapos állatorvosi vizsgálat biztosan nem árt meg! Ezzel együtt, a kullancsok által terjesztett fertőző betegségekközül a babéziózis már kijött volna. A másik betegség, a Lyme-kór viszont hónapok múlva okoz inkább észrevehető tüneteket.

Egy injekció van, amit kérhet állatorvosától, hogy biztosan ne betegedjen meg babesiosisban a kiskutya. Kb. 2 hétig védi is a betegségtől, ha újabb fertőzött kullanccsal találkozna ez időszakban. Védőoltásként rendszeresen adni emiatt a rövid hatásidő miatt nincs értelme. Nagyon csíp, hányingert okoz, és esetenként duzzanat keletkezik a bőr alatt a beadás helyén.A betegség ellen azonban nagyon jó készítmény. A másik kullancs által terjesztett betegség a Lyme borreliosis. Ez ellen utólag már nem adható oltás, csak megelőzésre lehet kérni a vakcinázást.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »