Kutyák

Fertőzött kullancs csípés tünetei kutyáknál

kategória Kutyák
Kérdező vektoor

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Szeretném megkérdezni a fertőzött kullancs csípés tüneteit, a Máltai kutyusomban találtam egy kullancsot, amit eltávolítottam.

Köszönöm válaszát

Válasz

Kedves Olvasónk,

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek közül a babesiosis és a Lyme-kór a legveszélyesebb.

Babesia:

Heveny esetben: kezdetben bágyadtság, étvágytalanság, láz (ez utóbbi gyakori, de nem feltétlenül megjelenő tünet), vérfogyottság. Ezt követően vérfestékvizelés, sárgaság, és a veseelégtelenségre jellemző tünetek (bűzös lehelet, hányás, stb), az elhullás néhány napon belül bekövetkezhet. Idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek. A súlyos elváltozások arra vezethetők vissza, hogy a babesiák a vörösvértesteket szétrombolják, a szétesett vörösvértestekből a keringésbe jutott vérfesték a vesék finom szűrőrendszerét tönkreteszi, a mérgező anyagok kiszűrése a szervezetből leáll.

Bővebben Babesiosis >>

A másik betegség, a Lyme-kór viszont hónapok múlva okoz inkább észrevehető tüneteket.
Lyme-kór >>

Egy injekció van, amit kérhet állatorvosától, hogy biztosan ne betegedjen meg babesiosisban a kutya. Kb. 2 hétig védi is a betegségtől, ha újabb fertőzött kullanccsal találkozna ez időszakban. Védőoltásként rendszeresen adni emiatt a rövid hatásidő miatt nincs értelme. Nagyon csíp, hányingert okoz, és esetenként duzzanat keletkezik a bőr alatt a beadás helyén.A betegség ellen azonban nagyon jó készítmény. A másik kullancs által terjesztett betegség a Lyme borreliosis. Ez ellen utólag már nem adható oltás, csak megelőzésre lehet kérni a vakcinázást.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »