Kutyák

Kullancs kiszedése után mivel kezeljem a kutyát?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Ancsa

Kérdés

A kolléganőm kutyusáról van szó. Véletlenűl vette észre, hogy a nyakán egy csúnya piros duzzanat van ami már kB. egy drazsé nagyságú és a közepén egy fekete kis pont volt látható. Ma reggel elvitte a helyi állatorvoshoz aki megállapította, hogy Mazsolába kullancs ment. Nem csinált ellenben semmit, kenőcsöt adott és egy csíkot, hogy figyelje gazdája a vizeletet. Mivel gazdija nagyon aggódik a kiskutyáé, hiszen a szomszédunkban már elpusztult egy kiskutya kullancs csípéstől.

Nem akarjuk az állatorvosunkat elmarasztalni, mert amúgy egy végtelen rendes, segítőkész orvosról van szó, csak az aggódás miatt nyugtassa meg , hogy nem lesz gond a kutyussal. Annyira mélyen bent lehet az állatban, hogy azt a gazdi már kézzel kivenni nem tudja. Nagyon várom válaszát.


Válasz

A kullancsot mindenképpen és minél hamarabb el kell távolítani (ha a gazdi nem tudja, akkor az állatorvos tegye!)! Így lehet csak csökkenteni a fertőzésveszélyt. A negatív vizelet önmagában nem jelenti, hogy kizárható lenne egy esetleges babesia-fertőzés. Ha bármi gyanúsat észlelne a kutyussal kapcsolatban, feltétlenül vigye állatorvoshoz!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »