Kutyák

Kutyámban kullancsot találtam. Lehet baja?

kategória Kutyák
Kérdező betti177

Kérdés

A beagle kutyámnál találtam kb 1 honapja 2 kullancsot csak most jöttem rá hogy az kullancs lehetett mert láttam rola képet és most megvizsgáltam a kutyát és eltüntek a kitüremkedések hova lettek a kullancsok ? lehet valami baja a kutyának ?

Válasz

Kedves gazdi!

Miután a kullancsot kiszedtük (vagy kijött magától), kövessük figyelemmel az érintett testtájat 5-6 hétig. Bár a fertőzést nem könnyű észrevenni, a legalább 5 cm-esre megnövő, leginkább ovális alakú, kokárdaszerű bőrpír a csípés körül már gyanakvásra adhat okot. A Lyme-kór kórokozója az úgynevezett Borrelia burgdorferi baktérium, amely a bőrbe jutás után szaporodni kezd, majd elterjed a testben és célba veszi a vesét, májat, az agyat és az ízületeket, valamint bejut a gerinc-agy folyadékba.

Nem írja, hogy beoltatta-e a kutyát kullancsok által terjesztett betegségek ellen... Sajnos ha nme távolítja el a kullancsot, akkor nagyobbb az esély, ha fertőzött volt a kullancs, hogy átmehetett a kutyába. Általában az első 24 órában nem fertőz, ezért kell kirándulások után átvizsgálni a kutyát és azonnal eltválítani a kullancsot.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »