Kutyák

Kutyám altatás után görcsrohamot kapott..

kategória Kutyák
Kérdező kajudn

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

6 éves szuka máltai selyemkutyusommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. 2 éve, a kutya 4 éves korában volt először a kutya ultrahangos fogkőleszedésen. Ébreszthető altatószerrel bódították, és miután felkelt, hazavittük, majd kb fél óra után "görcsrohamot kapott, a lábai és az egész kutya görcsölt, nem nagyon tudott lábra sem állni. Nem hányt, nem volt semmilyen egyéb tünete, "csak" ez a görcsölés. Nagyon megijedtünk, először azt hittük leesett a vércukra, hiszen aznap még nem evett (ez néhányszor régebben előfordult vele, elég pici 1,8kg), de olyankor a méztől, vagy calopettől pár percen belül teljesen helyrejött, most viszont kb. háromnegyed órán át tartott ez a görcsös állapot nála. Az orvoshoz is visszavittük, adtak neki kálcium injekciót, de akkor már majdnem teljesen jól volt, úgyhogy nem tudni hogy ért-e valamit a kálcium. 1-2 óra múlva már teljesen jól volt, mintha mi sem történt volna.

Nem ez volt az első altatása, kb. 10 hónaposan kihúzták néhány tejfogát ami nem esett ki magától, + 2 évesen ivartalanították, az azt követő ébredéssel sem volt semmilyen probléma. Az említett eset óta 2 év eltelt, és most megint nagyon sürgető lenne neki a fogkőleszedés, csak én rettegek hogy megint olyan görcsös állapotba kerül utánna a kutya és esetleg "nem tud majd kijönni" belőle.

Egy másik orvos azt mondta, hogy valószínűleg a ketamintól lehetett, és az is lehet hogy picit túladagolták nála a ketamint. Az orvosunk azt javasolta,hogy akkor ez esetben hagyjuk el a ketamint teljesen, és akkor nem fog begörcsölni. Ön mit gondol erről? Valóban a ketamintól lehetett?

Akkor az azt megelőző műtéteknél hogy-hogy nem volt gond? Mindezek mellett az is elképzehető hogy egy enyhe fokú fokális epilepsziája van a kutyának (nyelvnyújtogatás, semmibe révedés) de ez egyáltalán nem biztos. Epilepsziás görcsrohamai egyáltalán nem voltak még. Ha esetleg ez a probléma fennáll, akkor így veszélyesebb az altatás? Egyáltalán lehet ébreszthető altatószert ketamin nélkül adni? Úgy is hatásos? esteleg közvetlenül ébredés után adjanak neki kálciuinjekciót, hátha így elkerülhető a görcsölés? Elnézést a levelem hosszúságáért, de nagyon aggódom, szeretném "kivédeni" a görcsrohamot.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves kérdező!

Javaslom,hogy keressen fel kedvencével egy epilepszia specialistát. www.kutyaepilepszia.hu

Üdvözlettel, dr. Puskás Gábor

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »