Kutyák

Kutya allergia, bűzmirigy probléma

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Dalma2

Kérdés

Tisztelt Dr.Háziállat

Másfél éve az állatorvosokat járom a kutyáim gondjával,de sajnos a problémák csak gyarapszanak.Nagyon kíváncsi lennék az ön véleményére is a következőkkel kapcsolatban

Van egy 6 éves nőstény csivavám akinél kb. 3 évvel ezelőtt jelentkezett az első bűzmirigy probléma és azóta rendszeresen küzdünk ezzel, az utóbbi évben szinte 2 havonta. Ugy két hónapja elkezdett vérezni is a feneke és az állatorvos elöszőr három héten keresztül kétféle antibiotikummal és gyulladáscsökkentővel kezeltette velem, aztán allergiára való tablettákkal és hipoallergén étellel próbálkoztunk már szintén két hete (jelenleg is)és a kutya feneke még mindig vérzik, bár az tény ,hogy mióta allergiásoknak való ételt eszik a vérzés pár napig enyhült, ám nem szűnt meg. Ma vettem észre, hogy az alhasa duzzadt, kemény és apró púpok vannak rajta, az emlőinél is. A kutya nem ivartalanított , három hónapja tüzelt, viszonylag aktív, étvágya nagyon jó, széklete normális és rendszeres.

A másik kutyusom egy markiesje nőstény (neve:Odika), 1 éves és 8 hónapos, nem ivartalanított. Egy menhelyről fogadtuk örökbe 4 hónaposan és azóta küzdünk egy titokzatos bőrproblémával. Először az állatorvos szerint dermatitise volt és bőr-sprayt meg antibiotikumot kapott a sok kis sebre a hasán. Ezután a kezelés után,a kutyák másfél hétig egy ismerősömre voltak bízva mert kórházba kerültem és mire haza értem bolhásak voltak és a szőrük nagy részét elvesztették, illetve bőrük vörös volt. Az állatorvos kezelte őket bolha ellen és tablettákat, illetve hipoallergén ételt ( lazac és burgonya) kaptak egy hónapig,amitől a szőrük sűrűsödni kezdett,de Odika sebei a hátán és a lábán újra és újra kijöttek,aminek a helyén foltokban kihullott a szőre,illetve a bőrének felszíne korpás jellegű és rossz állagú a szőrzete.Ez a tünet a csivavánál is jelen van,de nem annyira intenzíven mint Odikánál. Az állatorvos ajánlására már sok allergiára való termékkel próbálkoztunk, legutóbb gyógyszerekkel és megint lassacskán javulni látszott, de aztán újra erősödtek a tünetek.

Több orvoshoz is elvittem őket, legutóbb egy német állatorvosnál voltak, aki egy mikroszkópos teszttel megállapította, hogy sem gomba, sem baktérium nincs a bőrükön, és véleménye szerint ez pikkelyes bőrgyulladás, vagy táplálkozási hiány, és U-derm omega tablettákat ajánlott, amiket három hónapja szednek a kutyák és a szőrük valóban dús és jobb állagú, de Odika hátán a sebek és a korpaszerű hámlás sajnos továbbra is megmaradt,a sűrű vakarózás és saját maga harapdálása kíséretében.Odika sűrűn húzza a fenekét a földön,(ez azóta van mióta örökbe fogadtuk) és heti egyszer bűzös váladék hagyja el végbélnyílását. Az állatorvos nemrég kezelte antibiotikummal és gyulladáscsökkentővel, de még mindig a fenekéhez kap és továbbra is , ,radíroz".

Ráadásul mindkét kutyának sűrűn van fülgyulladása is. Havonta kapnak advantix cseppeket és három-4 havonta féregtelenítőt, oltásuk megvan minden betegségre ami Spanyolország mediterrán részein előfordulhat(itt élünk), enni mindig Royal canint kaptak, illetve hipoallergén ételt amikor az állatorvos azt ajánlotta egy hónapig. Kérem szépen írja meg nekem ha bármilyen elképzelése van a kutyák betegségeivel kapcsolatban, mert már rémálom ez a folytonos állatorvoshoz rohangálás és még mindig nem tudom mi a konkrét probléma, sőt újjabak jönnek elő, ahogy azt most a csivava alhasánál észleltem. Előre is köszönöm a válaszát

Üdvözlettel Dalma

Válasz

Kedves Dalma!

Kellene egy bőrbiopsziás mintavétel és annak szövettani vizsgálata és mindjárt lenne korrekt diagnózis és ehhez való kezelés. Ezt kellene forszírozni, persze ehhez legalább olyan ellátási színvonalnak kellene lenni ott, mint itthon. Mert a leírásból ítélve nem nagyon állnak a spanyol kollégák a helyzet magaslatán.

Üdvözlettel dr.Szaniszló Ferenc

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »