Kutyák

Kutya behívása

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Roozy

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat

Tanácstalan vagyok! Van egy 8 és fél hónapos kan biewer yorkim akit már 9 hetes kora óta nevelek. Okos, szófogadó, kutyát szeretnék belőle nevelni. Mielőtt elhoztuk több kutyaneveléssel kapcsolatos könyvet átolvastam, hogy szocializáljam kutyaoviba járattam. Mára tud ülni, feküdni, pitizni, kúszni, maradni helyben ha eltávolodok tőle, le lehet lőni stb.

A lakás egyes helyiségeibe nyitott ajtónál se mehet be (pl hálószoba), kanapéra is csak engedéllyel mehet. Az ajtón mindig én lépek ki elsőnek. Ha ebédelek tisztes távolságból nézi végig. Lassan 1 hónapja szobatiszta.

Imádja az embereket, a kirándulásokat. Ha valamit jól csinál jutalmazom étellel, szavakkal, simogatással. Sétánál eleinte hámot használtam, de néha-néha húzott, kipróbáltam a nyakörvet és azzal úgy vettem észre jobban figyel rám és már lábnál követ. Mindig szót fogad, a lakásban 100%ban. Az utóbbi időben viszont a szabadban, ha egy réten el van engedve, nagyon nehezen tudom behívni.

7-8 méternél messzebb nem megy, de lábhoz nagyon nehezen jön be. Ha elbújok előle nagyon keres és mindig megtalál. Ha elfutok előle fut utánam. De nagyon lekötik a szagok, főleg a kutyák szaga, a szabadban nagyon sokat jelölget. Játék helyett is inkább a szagok és a különböző ingerek érdeklik. Talán mozognak a hormonjai?

Elkezdtem vele alapfokú képzésre járni, ahol nagyon rámászott egy tüzelése végén járó kutyára és azóta a kutya kezelhetetlen számomra az iskolában. A kan kutyákkal nem foglalkozik, nem morog meg senkit, sajnos nem is játszik velük, viszont felüljelöl. Eleinte az oktatók oviban azt mondták hogy túlzottan kötődik a kutya, a suliban viszont azt, hogy nem kötődik ezért nem tudom lehívni a lány kutyáról. Nem tudom behívni csak nagyon nagyon nehezen, oktatói segítséggel. Azt is mondták, hogy domináns, mert falkában csak a vezér párosodhat és ő azt akar 8 és fél hónaposan. Ez lehetséges, vagy csak az ösztönei kezdenek felébredni? De én ezen a szituáción kívül nem vettem észre rajta, hogy dominálni akarna. Felettem, ha akart is, gyorsan rájött, hogy nem dominálhat. Tanácstalan vagyok, hogy valóban egy domináns kutya aki nem kötődik hozzám, vagy ......más lehet az oka?

Mit tudnék tenni? Tervben van az ivartalanítása, de csak januárban, hogy egy hétig vele tudjak lenni. Az iskolában olyan tanácsokat adnak amivel nem értek maximálisan egyet, pl. 5 hetes kötődési tréning, Ételmegvonás, stb. Félek, ha nem a kötődéssel van a baj árthat neki ez a tréning. Ha mégis a kettőnk kapcsolata problémás nem szívesen hagynám ott az iskolát. Lehet nem szocializáltam megfelelően? Nagyon várom a tanácsát mert most nagyon össze vagyok zavarodva és félek ez kihat a kutyámra is! Előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Olvasónk!

Pont az ivarérettség idején van. 8-9 hónaposan lesznek ivarérettek. Egyébként a kan kutyáknál abból is észre lehet venni ha már ivarérett lesz, hogy már nem pisil leguggolva, hanem felemeli a lábát.
Megfelelő neveléssel le lehet szoktatni a szukák "hajkurászásáról", de nem könnyű, mert ugye az ösztönök. De lehetséges. Egy kutyasuli sokat segíthet (tükör módszer) és természetesen a kutya ivartalanítása is, ha nem szeretnék tenyészteni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »