Kutyák

Kutya a költözésünk óta bekakil

kategória Kutyák
Kérdező Zsu80

Kérdés

Kedves Dr. Haziallat,

Kulfoldre koltozesunk miatt a ket 4 eves torpe pincser kan kutyainkra a szuleim vigyaznak jelenleg. 3 honapja hogy elkoltoztunk a ferjemmel, lehetoseg szerint a kutyakat is szeretnenk kiszallittatni, de eloszor mi szeretnenk 'berendezkedni' a messzesegben. Szuleim nagyon szeretik a kutyakat, a kutyak pedig imadjak a videki eletet, de sajnos az a panasz rajuk, hogy most mar naponta tobbszor bekakilnak es bepisilnek a lakasba, pedig teljesen szobatisztak. VIgyaztak mar a kutyakra a szulok korabban egy ket hetre, egyszer egyszer elofordult ez a problema, de ez mara mar sajnos mindennapos lett. Mi lehet ennek a problemanak az oka? Lehet hogy pszihes eredetu, vagy hogy esetleg hianyzunk nekik? Ha ilyen jellegu problemak vannak veluk, lehet hogy a repuloutat is fontolora kene vennunk, hogy nem biztos hogy jo lesz nekik?

Elore is koszonom a valaszt. Udv. Zsuzsa

Válasz

Kedves ZSuzsa,

 

azt nem írja, hogy a aszülei otthon vannak-e egész nap (nyugdíjasok) vagy elmennek dolgozni napközben. Mert ha az utóbbi akkor a kutya többszörösen is új helyzetben van: költözés, új hely, eddigi gazdi elvesztése, egyedülllét

Ha a kutya fél a magánytól (szeretett gazdi nélkülözésétől), az leggyakrabban a következő tünetekben nyilvánul meg:
- kaparás, rágás, ásás az ajtó vagy ablak közelében, azzal a szándékkal, hogy a gazdi után mehessenek;
- üvöltés, ugatás, sírás, hátha visszajön a gazdi;
- bepisilés, bekakilás (még szobatiszta kutyáknál is) a stressz következtében.

Az egyedülléttől való félelem gyakran akkor jelenik meg, amikor:
- az állandó emberi társasághoz szokott kutya először marad egyedül;
- hosszabb időszak után (pl. szabadság), amit a gazdi és a kutyafolyamatosan egymás társaságában töltött;
- a kutya szempontjából traumát okozó esemény után, mint pl. panzióban vagy menhelyen töltött idő;
- a család életében vagy szokásaiban beálló változás hatására (pl. a gyermek kollégiumba vonulása, munkarend megváltozása, költözés, új kisállat érkezése)

Honnan tudhatom, hogy a kutyám fél a magánytól?

Mivel sokféle viselkedés hozható összefüggésbe a magánytól való félelemmel, pontosan kell diagnosztizálni a magatartásformát, mielőtt kezelni kezdjük a problémát. Amennyiben a következő állítások mindegyike vagy nagy része igaz a kutyára, akkor bizony fél a magánytól:
- a probléma kizárólag, vagy elsődlegesen akkor merül fel, ha egyedül hagyjuk;
- ha a gazdi otthon tartózkodik, a kutya folyton a sarkában van;
- túlcsorduló örömmel üdvözli a gazdi hazatérését;
- a viselkedési probléma minden alkalommal - rövidebb-hosszabb időre - felmerül, ha a kutya egyedül marad
- izgatottá, lehangolttá vagy idegessé válik, ha látja a gazdi távozásának előkészületeit;
- séta alkalmával vagy a kertben nem önálló.

Mit lehet tenni, ha a kutya fél az egyedülléttől?

Kisebb viselkedési problémák esetén az alábbi technikák önmagukban is elégnek bizonyulhatnak a megoldásra. Komolyabb bajoknál a következő fejezetben tárgyalt érzékenység-csökkentő eljárásokkal együtt kell őket alkalmazni.
- Csökkentsük az elindulás, illetve hazaérkezés ingerszintjét. Például hazaérkezéskor először ne is vegyük észre a kutyát, kicsit később nyugodtan simogassuk meg. Ez biztosan nagyon nehéz lesz, de fontos megtenni!
- Hagyjunk otthon a kutyusnak egy rongydarabot, amin rajta van a gazdi szagmintája (egy hálóruhának használt póló például tökéletesen megteszi).
- Találjunk ki egy "biztonsági kódot" - egy olyan szót vagy tevékenységet, amit minden egyes távozáskor használunk, s amelyben arról biztosítjuk, hogy visszatérünk hozzá. A kutyák hamar összekapcsolnak egy-egy cselekvést az ember rövid távollétével: pl. ha a gazdi kiviszi a szemetet, a kutya tudja, hogy nemsokára visszajön, és nem idegeskedik. Ezért érdemes kitalálni valamilyen kódot a rövid idejű távollétekhez.

Ilyen kód lehet például a rádió, tévé bekapcsolása, vagy egy játék (amit nem lehet széttépni, és nincsenek veszélyes részei). A kódot először gyakorlásként használjuk. Ne feledjük, hogy ezt a kódot csak akkor használhatjuk, ha olyan hosszúságú időre megyünk el, amit a kutya még tolerálni tud. Ellenkező esetben a kód értelmét veszti. A rádió bekapcsolva hagyása, csak azért, hogy a hang a társaság érzetét keltse a kutyában, önmagában nem elég: a rádiós trükk csak akkor használható kódként, ha azt következetesen használtuk a gyakorlás alatt. Ha a kutyus az egyedüllét félelmét rágással reagálta le, akkor egy rágcsálható játék jó kódnak bizonyulhat. Vigyázzunk, milyen terméket választunk, nehogy veszélyes legyen!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »