Kutyák

Bélhuruttól sántít a kutya?

kategória Kutyák
Kérdező evamaria

Kérdés

Kedves Doktor Úr! Kanadai fehér juhászunk most 10 hónapos. 15 hetesen került hozzánk, akkor egy nagyon csúnya bélhurutból gyógyíttattuk ki. Több hétig volt beteg. Felépülése után elkezdett a jobb melső lábára sántítani. Újra állatorvos, injekciók, néhány hét után úgy tűnt, teljesen rendbe jött. Ezelőtt kb. 3 hónapja újra kezdődött...Ekkor a bal hátsó lábára nem tudott ráállni, remegett a fájdalomtól, zihálva lélegzett, lázas volt. Rögtön állatorvos, injekciók naponta, tabletták, táplálék-kiegészítők. Átmeneti javulás után újabb, egyre brutálisabb rohamok, szó szerint leesett a lábáról. Újabb vizsgálatok - újabb kezelések - diagnózis még sehol. Az egyik orvos DP-re gyanakszik, de azt mondja, a rtg-nek még ilyen fiatalon nincs értelme. A másik nem mond semmit, csak adja a fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket. Amikor fáj a lába, egész nap nem eszik és szinte alig iszik.

Ma hajnali fél 3 óta vagyunk fent vele, most ismét a jobb melső lába fáj, olyan mértékben, hogy amikor párom levitte, hogy dolgát elvégezhesse, háromszor is elesett, úgy kellett alányalábolni, hogy egyáltalán pisilni tudjon. Eddig voltunk vele két maszek állatkórházban és látta ezen kívül 3 állatorvos. Mindenből a legjobbat kapja, nem vittük ki a kertbe, a lakásban él, hogy melegben és szem előtt legyen, mozgatva rendszeresen van - de túlzásba nem esünk -, nem kövér, deka túlsúly nincs rajta. Megvettünk neki mindent, amit mondtak, ajánlottak az orvosok, de az állapota nemhogy javulna, hanem egyre romlik. Szenved, ennek ellenére az agresszió legkisebb jelét sem mutatja, sőt, jön oda hozzánk, szinte mutatja, hol fáj, és várja a segítséget. Annyit még hozzáteszek, hogy tapinthatóan gyengébb a bal hátsó csípőjén és combján az izomzat, a jobb alsó ízülete pedig be van dagadva. Már tényleg fogalmam nincs, hová vigyük, mert eddig 100.000 Ft-on jóval felül költöttünk arra, hogy helyrehozzák, hogy jól érezze magát, ne legyenek fájdalmai! Most sem a pénz számít, hiszen hozzánk nőtt, imádja a kicsi gyermekeinket, ha jól van, nagyokat játszanak, soha egy morranása sem volt feléjük. Ahogy olvasgattam itt az ízületi és egyéb lehetséges betegségeket, egyre inkább az az érzésem, hogy csak a fájdalom elviselésében tudunk neki segíteni, másban nem nagyon...A diagnózist is nagyon hiányolom, legalább tudnánk, milyen irányban induljunk el. Úgy érzem, sok bába között elveszett a gyermek...

Válasz

A leírtak alapján én a panosztitis nevű betegségre gyanakszom, ez jellemző ebben az életkorban és fajtában. Ennek a betegségnek a lényege a hosszú csöves csontokban jelentkező fájdalomérzet, ami látszólag vándorol, hol az egyik, hola másik lábon mutatkozik legjobban. De biztosat mondani csak alapos orthopédiai kivizsgálás (röntgenfelvételek a lábakról, csípőről) után lehetne. Megfelelő tudású és tapasztalatú orthopéd állatorvost a www.kisallatortopedia.hu oldalon találhatnak.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »