Kutyák

Kutyánk bepisil, bekakil..

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Evah89

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Van egy shi-tzu-keverék 5 éves kan kutyánk. Kiskora óta szobatiszta, azonban kb. 3 hónapja ismét bebisil a lakásban, sőt most már be is kakil. Eleinte elvétve pisilt, most már a bepisilés, bekakilások száma folyamatosan nő,.Az egész lakást beteríti, nincs semmi rendszer, hogy épp hová ürít, séta előtt is közvetlen bepisil, amikor látja, hogy levitelre kerül. Rendszeresen, többször (napi 4-5 alkalom) levisszük. (panelban lakunk) Amikor lent van, akkor meg van, hogy nehézkesen pisil. Ha leszidjuk, akkor még neki áll feljebb.

Ez gondolom nevelésbeli probléma, talán falkavezérbeli problémák is vannak. Nem tudom, hogy valami szervi baja van, vagy viselkedésbeli probléma, vagy mind a kettő esetleg. Két momentum, történt az idő kezdete óta, amióta bepisil. E

gyfelől, korábban itthon volt mindig valaki, egyetem, államvizsgák miatt, azonban ca. 2-3 hónapja délelőttönként senki sincs vele (iskola, munka).Viszont délelőttönként, amikor egyedül van ritkábban pisil, inkább akkor jellemző többször, amikor itthon vagyunk. Valamint szintén azóta mióta fennáll ez a pisilős-probléma, korábban volt egy párnája, amit elég sűrűn elkapott közösülés céljából. Elég intenzíven csinálta, addig, amíg be nem vérzett neki. Amióta bepisil, egyáltalán nincs ilyen ingere, vagy inkább azt mondanám, hogy nem tapasztaljuk, a "párna iránti vágyát". Eleinte gyanakodtunk felfázásra, kapott rá gyógyszert is, valamint javaslatot, hogy ivartalanítsuk ki. Nem tudom, hogy mi lenne a legjobb megoldás, de nagyon jó lenne, ha a minden visszakerülne a régi kerékvágásba. Kérem segítsen, mert nagyon tanácstalanok vagyunk. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Tisztelettel: Éva

Válasz

Kedves Gazdi!

 

Az ivartalanítás az mindenképpen javasolt, ha nem szeretnák tenéyszteni. Megkönnyítik az életét.
Ha a szobatiszta kutya hirtelen ismét bepiszkít, akkor először azt kell tisztázni, hogy nem beteg-e. Ha nem, akkor ennek okát a kutya pszichéjében kell keresni.Tehát irány az állatorvos.


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »