Kutyák

Mik a kutya bolhaallergia tünetei?

kategória Kutyák
Kérdező Alpar

Kérdés

Jo napot .

Azt szeretnem kerdezni hogy az en 2 eves berni pasztor kutyam bolhas lett es lett a farka tovenel egy seb es azt mid nyalogatja, meg is van dagadva es voros a bor es a szor sem hult el. Mar voltam allat orvosnal vele es kezeljuk. Azt mondja hogy a bolhak csiptek es o ragta besebzett es be fertozodot es a masik alergias valyon a bolha nyalara a kutya ? Sajnos most ilyen nincs kedve log a feje furcsa azt mondta a doki hogy ket nap mulva javulast kellene lassunk persze meg egy napja adjuk a kezelest. Kermem mondja meg a sajat velemenyet ezekrol a dolgokrol es hogy mennyi ido alat gyogyul be egy ilyen seb.

Elore is koszonom :)

Válasz

Kedves gazdi,

ign, ez nagyon valószínű, hogy allergia., ha kezelik, meg fog gyógyulni, de több hétbe is beletelhet.

A KUTYA BOLHAEKCÉMÁJA
A bolha nemcsak vérszívásával és mozgásával mechanikusan ingerli a bőrt, és ezzel vakaródzásra készteti az állatot, de nyálának antigénjével allergiás hiperszenzibilizációt vált ki, amivel súlyos és nehezen gyógyuló ekcémát okozhat.
A bolhaallergiás dermatitisz (=bőrgyulladás) a kutyák és macskák leggyakoribb allergiás betegsége, mely felmérések szerint az összes allergiás kórkép 40%-át teszi ki.
A bolha által okozott allergiás reakció egyes kutyafajtáknál gyakrabban fordul elő. Ezek közé tartozik a német juhász, a csau-csau, szetterek, foxterrier, pekingi palota kutya, spániel, tacskó stb.
A bolhaekcéma rendszerint elsődleges, tulajdonképpeni allergózis. A bolha nyálában antigén található, amely a bőrbe jutva fehérjével (kollagénnel) kötődve teljes értékű allergénné alakul.
A bolhacsípéseket követő áthangolódás után ugyanis 8-10 nap múlva, az ismételt bolhacsípésre azonnal vagy akár 3-4 nap múlva gyors allergiás reakció jelentkezik az arra érzékeny egyedeken nagyon súlyos viszketegséggel.

TÜNETEK
A legjellemzőbb tünet, hogy a kutyák csaknem szünet nélkül vakaródznak, szőrüket, bőrüket rágják, a sérült bőr pedig egykönnyen utat nyit a másodlagos baktériumos fertőzésnek.
A bolhaekcéma jellegzetes kialakulási helyei a farok feletti, ágyéki bőrfelület. Ritkábban mutatkozik a faron, a comb belső felületén és a has alján.
Jellemzője, hogy a bőr tenyérnyi területén kipirult, duzzadt, erősen viszket, rajta papulák (=göböcskék), pustulák (=gennyel kitöltött elődomborodó hólyag a bőrben), majd később pörkök keletkeznek. A gyulladásos folyamat és a vakaródzás következtében a szőr sokszor nagyobb területen kihull.
ORVOSLÁS
A legelső és legfontosabb feladat úgy az orvoslás mint a megelőzés szempontjából az állatok és az állat környezetében a bolhák elpusztítása. Tekintettel arra, hogy allergiás betegségről van szó, amelynek antigénjével a kutya bármikor találkozhat, a bántalom kiújulásra hajlamos!
Tapasztalataim szerint sokan úgy gondolják, hogy a kutya bolhátlanítása, lemosása valaminő parazitaellenes szerrel elegendő a baj kiváltó okának megszüntetésére.
Tudni kell azonban, hogy az állaton a bolhapopulációnak csak 5%-a él, a többi 95% a kutya környezetében (ól, fekvőhely, autóülés, szőnyeg, kárpitos bútorok, padlóhasadék stb.) található különféle fejlődési alakokban. Minderről azonban a továbbiak során még szót ejtünk.
MI A TEENDŐ?
Heveny esetekben a bőr duzzanatát glükokortikoid készítmények helyi és parenterális (=injekciós) használatával csökkenthetjük.
A nedvező, ekcémás bőrterület helyi kezelése előtt a szőrt lenyírjuk, a bőrt óvatosan megtisztogatjuk, és a bőrre pl. Prednisolon kenőcsöt viszünk fel az állatorvos javaslata szerint.
A bőrvastagodással járó idült bolhaekcéma kezelése hámlasztókkal (pl. ichtyolos kenőcs stb.), ismételt kvarclámpázással (1-2 perc) az előírt távolságból naponta, valamint vitaminok (E-vitamin) adagolásával történhet.
A BOLHÁK BIOLÓGIÁJA
A kutyán élősködik a kutyabolha, a Ctenocephalides canis. Egy nősténybolha 10-15 petét rak naponta. A bolhákkal lehulló petékből pár napon belül kikel a lárva. A lárvák kedvező feltételek mellett 1-2 héten belül bebábozódnak. A bábok nagyfokban ellenállnak a környezeti hatásoknak.
Az ivarérett bolhák különböző ingerek hatására, mint a rázkódás vagy a széndioxid-koncentráció emelkedése, kibújnak a bábból. A fejlődési ciklusuk a petétől az ivarérett stádiumig 30°C hőmérsékletnél kevesebb mint 2 hét, de alacsonyabb, 20°C hőmérsékleten mintegy 7 hét.
A peték és lárvák kikelési aránya sok környezeti faktor függvénye, pl. nedvesség, hőmérséklet, rendelkezésre álló táplálék és a húsevő állatok jelenléte.
Azok a bábok, amelyek az állatok által ritkán látogatott helyre esnek, fenntartják a fertőzés lehetőségét, mert akár 3 évig is életképesek maradhatnak.
MIKOR GYANAKODHATUNK BOLHÁSSÁGRA?
1. Amikor kedvencünk gyakran tisztálkodik, nyalja magát, rágja a bundáját, főként a farka felett, vagy kíméletlenül vakaródzik.
2. A kutyák gyakran véresre marják a farkuk feletti területet, testükön sebek, pörkök jelennek meg.
3. A szőrt széthúzva gyakran megpillantjuk a tettest, a pár milliméteres vörösesbarna vérszívót is, de mákszemre emlékeztető ürülékét egykönnyen felismerhetjük.
VÉDEKEZÉS
A bolhásság elleni védekezésre ma már számos hatásos készítmény van forgalomban. Alapszabály, hogy nemcsak a kutyán lévő bolhákat kell elpusztítani, de a környezetet is bolhátlanítani kell.
Az állat kezelésére lemosószerek (Neostomosan stb.), sprayk (Frontline stb.), Spot-on rácseppentő szerek (Tiguvon stb.), porzószerek (Piretrin stb.), nyakörvek (Bolhó stb.) állnak rendelkezésre.
Újabban olyan készítmény is van, mely szájon át adva nem a bolhát pusztítja el, hanem a peték életképességét szünteti meg (PROGRAM).
Ismét hangsúlyozom, hogy a környezetet is bolhátlanítani kell, alapos takarítás (porszívózás) után valaminő hatékony szerrel, melyről részletes tájékoztatást kaphatunk az állatpatikákban.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »