Kutyák

Kutyánk bűzmirigyét sokszor kell üríteni. Szükséges az antibiotikum?

kategória Kutyák
Kérdező phys78

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

Segítségüket szeretném kérni az alábbi problémában: francia bulldog kiskutyámnak (4,5 éves) kb. fél évente szokott bűzmirigy problémája lenni, azonban most 1 hónap után úgy kiújult, hogy most 1 hét alatt 2x kellett kinyomni, s sokszor magától is megindul a "folyás".

Az állatorvos - miután mindkét alkalommal kinyomta a bűzmirigyet - Xiclav kúrát írt fel: napi 2x1 tabletta formájában. Kiskutyámat nem szeretném "tömni" antibiotikummal, így az lenne a kérdésem, hogy mindenképpen ez lehet a megfelelő megoldás? Válaszukat előre is megköszönve, H. Krisztina

Válasz

Azzal kezdem, hogy ha "magától is megindul a folyás", az a természetes. A "bűzmirigy" váladéka normális esetben spontán (pl. széklet ürítéskor), esetenként akaratlagosan ürül. Utóbbira példa, hogy ha az állat megijed, mirigy váladékot bocsát (esetenként spriccel!) ki.

Manapság ugyan már egyre kevesebb kutyánál működik ez a mechanizmus. A probléma akkor van, ha valamilyen oknál fogva a váladék ürülése akadályozott. Ez rendszerint gyulladásos folyamat eredménye, melynek során a mirigy kivezető csöve elzáródik, és a mirigy váladék felhalmozódását okozza. A felhalmozódott váladék baktériumos folyamat eredményeként gyakran elgennyesedik. Ilyenkor kell beavatkozni.

A "bűzmirigy" megbetegedésére utal, ha az állat gyakran szánkázik, végbél környékét ismételten és gyakran nyalogatja, viszketés, a hátulsó testfél rágcsálása (néha sebesre) alakul ki. A "bűzmirigy" megbetegedését általában antibiotikumos kezeléssel orvosoljuk. Súlyos esetben szóba jöhet a mirigyzacskó átmosása, öblítése, gyógyszerrel feltöltése is.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »