Kutyák

Kutya bűzmirigy probléma

kategória Kutyák
Kérdező LEva

Kérdés

Kedves Állatorvos!

7,5 éves szuka yorki kutyusommal küzdünk bűzmirigy problémával már jó pár hónapja. Több orvos is látta és mindenki mást mond. 5 hónapja volt egy bűzmirigy gyulladása, amit kikezeltek szurival és nyomással. Azóta havonta hordom orvoshoz, mert elkezd vakarózni, rágja a farkatövét. Viszont nem szánkázik és nem radírozik, hanem a bűzmirigy váladéka itávozik, de nem székletürítésekor, hanem pl. a kanapéra. Azt olvasom, hogy van olyan kutyus, aki nem mindig a széklettel ürít. Azt is olvastam, hogy, ha megijed, akkor is üríthet így, de ő jellemzően ellazult állapotban nyomja ki, ahol éppen van. Amikor gyulladt volt a váladék, akkor darabos volt. Legutóbbi nyomásnál teljesen tiszta.

A dokink még mondta is, hogy szerinte a bűzmirigytől nem lehet tünete, mert nem gyulladt. Azzal még nem is lenne gondom, hogy olykor el kell vinni kinyomatni, de most már kéthetenként kéne. Most készülünk egy harmadik dokihoz, mert műttetni nem igazán szeretném. Úgy tudom, ha túl problémás a bűzmirigy a műtétet javasolják. A kutyus előéletét nem ismerjük, mert fél éve van velünk. Azóta Acana bárányos tápot kap, a széklete rendszeres és kemény. Napi 2-3 órát van mozgatva. Csirkés ételt semmilyen formában nem kap. Jutalomfalat is hipoallergén: algalapok, bőrből készült rágóka.

Tudna tanácsot adni, hogy mit tegyünk? Nyomassam neki rendszeresen? Normális, hogy nem székletürítéskor jön ki belőle ez a folyadék?

Válaszát nagyon köszönöm!

Válasz

Amit leírt,szinte válasz is a kérdésére. Valószínűleg az is közrejátszik, hogy a hígabbá vált váladék könnyebben távozik a bűzmirigyből, ami nem baj, csak ha alkalmatlan helyen történik. A gyakoribb ürítéssel megelőzhető. Ha ilyen könnyen ürül a mirigy, a gazdi is megtanulhatja, hogy kell kinyomni azt kívülről. A műtét is lehetőség, de azt az idülten gyulladásos ill. nehezen üríthető bűzmirigy esetén javasoljuk csak.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »