Kutyák

Kutyámnak egy napja nehezen van széklete, csontot is kapott valamelyik nap..

kategória Kutyák
Kérdező lennox11

Kérdés

jÓ ESTÉT!!

kutyámnak egy napja nehezen van széklete, csontot is kapott valamelyik nap. már erölteti nagyon de már véres is neki a széklete meg csöpög is neki. mit tegyek ,hogy meginduljon nála a széklet??

köszönöm válaszát.

Válasz

Kedves gazdi!

Csirke-, kacsa-, liba-, pulykacsontokat mindenképpen mellőzni kell a kutyák étrendjéből, mert ezek a csontok nagyon kemények, élesen törnek, és ezek az éles szilánkok felsérthetik a bél nyálkahártyáját, esetleg perforációt is okozhatnak. Viszonylag hosszú, éles csontdarabok is baj nélkül keresztüljutnak a bélcsatornán, de a végbél ampullájában székletdarabokká összeállva rendszerint megakadnak, nem egyszer beleszúródnak a végbél záróizmaiba is, komoly fájdalmat és vérzést okozva.

Amennyiben nem történik súlyos sérülés, a vérzés hamar eláll, a hegek begyógyulnak. „Szerencsére" sokszor a kutyák farhátat kapnak, ennek a csontjai kevésbé élesen törnek, de az ilyen csontdarabok is okozhatnak sérülést, különösen, ha nagy mennyiséget fogyasztott belőlük az állat. Az ilyen esetekben mindenképpen állatorvosi beavatkozás szükséges és szigorú csontevési tilalom! A kutyusnak meg adjunk kutyatápot (lehetőleg prémiumot), abban benne van minden, amire szervezetének szüksége lehet: ásványi anyag, vitamin és nyomelem és még keverni sem szükséges a házi koszttal - bár kétségtelen, hogy úgy szívesebben megeszi.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »