Kutyák

Kutya demodex atka

kategória Kutyák
Kérdező vikky

Kérdés

Azt szeretném kérdezni, hogy nekünk van egy francia bulldog párunk, és született neki 1 kölyke akinél kiderült fél éves korában, hogy demodexes, elötte nem volt semmi jele. Ezt a szüleitöl örökölhette? A szülőknél nem jelentkezik semmi féle betegség, nem allergiások, és semmilyen bőr betegségük sincs!! Ettől még lehetnek kölykeik ennek a szülőpárnak?

Válasz

Kedves olvasónk,

Kislétszámú Demodex canis atka minden egészséges kutya börében is megtalálható. Erdekes, hogy a Demodex atkáknak nincsen végbélnyilásuk, ennélfogva nem üritenek bélsarat. Talán ez az oka annak, hogy a demodicosis önmagában nem okoz viszketegséget. A demodicosis akkor viszket csak, hogyha másodlagos baktériumok okozta dermatitis kiséri a demodicosist.


Milyen formákban nyilvánul meg a kutya demodicózis?

Kétféle formája van a kutya demodicosisának:

1.) Lokalizált Demodicosis (LD) : az esetek 90% -ában .
A Lokalizált Demodicosis forma az, amikor két testrégióban kevesebb mint 5 szörhiányos terület van, illetve csak egy lábvég érintett. A LD esetek dötö többsége mindenféle kezelés nélkül, spontán meggyógyul. A másodlagos pyoderma és viszketegség ritka.

2.) Generalizált Demodicosis (GD) : az esetek 10%-ában
A Generalizált Demodicosis forma az, amikor:
a.) két testrégióban 5-nél több szörhiányos terület van, vagy
b.) kettö vagy több lábvég érintett, vagy
c.) az egész testfelületre kiterjedö börelváltozások vannak

Demodicosis diagnosztikája : börkaparékból

A Demodex canis diagnosztikája viszonylag egyszerü, olcsó és minden praxisban percek alatt elvégezhetö. A demodicosis diagnosztikájának alapja – elsö megközelitésben- az alapos, több börterületröl elvégzett börkaparék. (Egyes kutyákban, pl. Shar-pei, néha a teljes vastagságú börbiopszia szükséges). A börkaparék vételének és mikroszkópos diagnosztikájának módszerét részletesen itt tekinthetitek meg. Paraffin olaj, szike, egy üveglemez és egy mikroszkóp … ennyi szükséges a Demodex diagnosztikához.

Demodicosis gyógykezelése

a.) Amitraz
b.) Ivermectin
Ivermectin orális adagolás táblázata Demodicosis kezelésére .

Állattartók informálása

Nagyon fontos a kliensek informálása, mint mindig, minden betegség esetén, kinyomtatjuk a 3-8 oldalas, az illetö betegségre vonatkozó ismertetöt. A gyógyulás sikere múlik ugyanis azon, hogy a tulajdonos megértse a betegséget és véghezvigye az állatorvos által kért/adott utasitásokat. Sok állatorvos ezt nem teszi meg.

 

 


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »