Kutyák

A kutyám nehezen tűri a magányt a lakásban, mit tehetek?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező csiki90

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

4 éves a spánielem. Kb. 2 hete hoztam el magammal és kertes házból most lakásba költözött. A szobatisztaságra szoktatással szinte semmi gondom nincs. Viszont ha elmegyek itthonról megőrül és ami elé kerül szétrágja meg az ajtót, falat kaparja. Mit tehetek ilyen esetben? A másik problémám pedig, hogy csócsálja a mancsát és nagyon büdös a szája viszont fogköve nincsen. Ennek vajon mi az eredete?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel: Kitti

Válasz

Kedves Gazdi!

Idő kell a kutyának, amíg megszokja a bezártságot, hozzá kell szoktatni az egyedülléthez.

Az egyedül maradást sok kutya nem, vagy csak kísérő tünetek mellett viseli el. A kiváltó okok többfélék lehetnek ezért a lehetséges tréning és terápia lehetőségek is meglehetősen több félék. Tapasztalatom szerint az alábbi lehetőségek egyidejűleg történő alkalmazásával lehet eredményt elérni:
• fajnak megfelelő tartási körülmények
• szellemi és fizikai igények kielégítése
• tanítás, szoktatás
• terület leszűkítése
• interaktív kutyajáték
• étel eldugása
• Bach-virág terápia
• deszenzibilizáló tréning

Cikkek a témában:

Kutya egyedüllét >>
Kutya egyedüllét, szorongás >>

Lábnyalogatás, lábrágás:

Sajnos előfordulhat, hogy allergia... A legjobb az lenne ha látná allergiákra specializálódott állatorvos és vele meg tudnátok beszélni, mit tegyetek. Nem a tünetet, hanem az okot kell megszüntetni ilyenkor (mindenféle krémmel találgatásra kenni nem szabad, félrekezeléssel még többet ártunk). Ki kell derítenek mi okozza. Melós, de megéri! Ha sikerül megszüntetni az okot, bár ez a jövő zenéje, mivel általában ez hosszadalmas folyamat, akkor pótcselekvésként megmaradhatnak mozdulatok (pl:  lábrágás) ilyenkor vonjátok el róla a figyelmét hirtelen hangokkal és játékkal. (ui.: Az én kutyám is allergiás, ő a szárnyasokra és a bolhákra. Amíg nem tudtam, gyötrelem volt nézni, hogy szenved, vakarózik, rágja a lábát, rázza fejét és dörzsöli magát a falhoz naphosszat. Ezek most odafigyeléssel megszűntek.) A központi fűtés a kutya bőrét is szárítja, ilyenkor fokozottabb a bőr reakciója is. Párologtatás neki is segít. Dr. Szaniszló Ferenc végez allergia vizsgálatot:http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/dr-szaniszlo-ferenc/284/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »