Kutyák

Kutya egyedüllét félelem

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Sutike35

Kérdés

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni. A kutyám rendszeresen szétszed mindent mikor egyedül hagyjuk itthon, ez egy hetes nyaralás óta van (Egyedül volt, ismerősünk sétáltatta addig). Menhelyes beagle kan kutyus. Egy hete, amikor egyedül van bekakil, bepisil az ágyra ahol alszunk. A szobába ahol az ágy van nem jöhet be (be is tartja amikor valaki itthon van).Ha bolt előtt kikötjük pár percre addig ugat amég ki nem megyünk hozzá. Hogy lehet erről leszoktatni? Mi a probléma?

Köszi előre is a segítséget.

Válasz

 

Ha a kutya fél a magánytól (szeretett gazdi nélkülözésétől), az leggyakrabban a következő tünetekben nyilvánul meg:
- kaparás, rágás, ásás az ajtó vagy ablak közelében, azzal a szándékkal, hogy a gazdi után mehessenek;
- üvöltés, ugatás, sírás, hátha visszajön a gazdi;
- bepisilés, bekakilás (még szobatiszta kutyáknál is) a stressz következtében.

 

Az egyedülléttől való félelem gyakran akkor jelenik meg, amikor:
- az állandó emberi társasághoz szokott kutya először marad egyedül;
- hosszabb időszak után (pl. szabadság), amit a gazdi és a kutyafolyamatosan egymás társaságában töltött;
- a kutya szempontjából traumát okozó esemény után, mint pl. panzióban vagy menhelyen töltött idő;
- a család életében vagy szokásaiban beálló változás hatására (pl. a gyermek kollégiumba vonulása, munkarend megváltozása, költözés, új kisállat érkezése)

 

Honnan tudhatom, hogy a kutyám fél a magánytól?

Mivel sokféle viselkedés hozható összefüggésbe a magánytól való félelemmel, pontosan kell diagnosztizálni a magatartásformát, mielőtt kezelni kezdjük a problémát. Amennyiben a következő állítások mindegyike vagy nagy része igaz a kutyára, akkor bizony fél a magánytól:
- a probléma kizárólag, vagy elsődlegesen akkor merül fel, ha egyedül hagyjuk;
- ha a gazdi otthon tartózkodik, a kutya folyton a sarkában van;
- túlcsorduló örömmel üdvözli a gazdi hazatérését;
- a viselkedési probléma minden alkalommal - rövidebb-hosszabb időre - felmerül, ha a kutya egyedül marad
- izgatottá, lehangolttá vagy idegessé válik, ha látja a gazdi távozásának előkészületeit;
- séta alkalmával vagy a kertben nem önálló.

Mit lehet tenni, ha a kutya fél az egyedülléttől?

Kisebb viselkedési problémák esetén az alábbi technikák önmagukban is elégnek bizonyulhatnak a megoldásra. Komolyabb bajoknál a következő fejezetben tárgyalt érzékenység-csökkentő eljárásokkal együtt kell őket alkalmazni.
- Csökkentsük az elindulás, illetve hazaérkezés ingerszintjét. Például hazaérkezéskor először ne is vegyük észre a kutyát, kicsit később nyugodtan simogassuk meg. Ez biztosan nagyon nehéz lesz, de fontos megtenni!
- Hagyjunk otthon a kutyusnak egy rongydarabot, amin rajta van a gazdi szagmintája (egy hálóruhának használt póló például tökéletesen megteszi).
- Találjunk ki egy "biztonsági kódot" - egy olyan szót vagy tevékenységet, amit minden egyes távozáskor használunk, s amelyben arról biztosítjuk, hogy visszatérünk hozzá. A kutyák hamar összekapcsolnak egy-egy cselekvést az ember rövid távollétével: pl. ha a gazdi kiviszi a szemetet, a kutya tudja, hogy nemsokára visszajön, és nem idegeskedik. Ezért érdemes kitalálni valamilyen kódot a rövid idejű távollétekhez.

 

Ilyen kód lehet például a rádió, tévé bekapcsolása, vagy egy játék (amit nem lehet széttépni, és nincsenek veszélyes részei). A kódot először gyakorlásként használjuk. Ne feledjük, hogy ezt a kódot csak akkor használhatjuk, ha olyan hosszúságú időre megyünk el, amit a kutya még tolerálni tud. Ellenkező esetben a kód értelmét veszti. A rádió bekapcsolva hagyása, csak azért, hogy a hang a társaság érzetét keltse a kutyában, önmagában nem elég: a rádiós trükk csak akkor használható kódként, ha azt következetesen használtuk a gyakorlás alatt. Ha a kutyus az egyedüllét félelmét rágással reagálta le, akkor egy rágcsálható játék jó kódnak bizonyulhat. Vigyázzunk, milyen terméket választunk, nehogy veszélyes legyen!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »