Kutyák

Hogyan szoktassuk egyedülléthez a kutyánkat?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező edinababa

Kérdés

Tisztelt Dr Úr/ Nő!

Azzal a gonddal fordulok önhöz, hogy a páromnak van egy pitbullja. 8 hónapos de az állat annyira ragaszkodik hozzá, hogy nem lehet magára hagyni az állatot mert szétszedi a lakást, bepisil. Mindenhova magával kell vinnie bárhova megy. Esetleg tudna valami tanácsot adni, hogy mit lehetne kezdeni ezzel a helyzettel?

Köszönettel Edina

Válasz

Az egyedül maradást sok kutya nem, vagy csak kísérő tünetek mellett viseli el. A kiváltó okok többfélék lehetnek ezért a lehetséges tréning és terápia lehetőségek is meglehetősen több félék.

Ha néha magára hagyja vagy elzárja a kölyköt, megtanulja, az a pihenés ideje, és ha a gazda hazajön, akkor megint lehet rumlizni. A fokozatosság elvét betartva először csak 10-15 percre hagyja magára, később ezt az időt lehet hosszabbítani. Legyen valami rágnivaló előtte, így talán a tapéta, a cipők és a bútorok is megmenekülnek. Amikor megérkezik, rögtön tegyen rá pórázt, vigye sétálni, futkározni. Így azt is megtanulja, hogy ilyenkor könnyíthet magán, és hamarabb lesz szobatiszta. Kölyökkorban csak sok játékra (labdakergetés, rongyhúzogatás a gazdával, játékos vadászat a csipogókra) és nyugodt pihenésre van szüksége a kiskutyának. A kötelező oltások után érdemes minél több helyre magunkkal vinni, hogy megismerje a környezetét, az idegeneket, a járműveket. A most tapasztaltak örökre bevésődnek a tudatába, ami később már nem pótolható. Az ismeretlen szituációban lehet, hogy félni fog vagy indokolatlanul agresszív lesz. Ennek a fajtának némelyik tagja nagyon akaratos, öntörvényű, de következetes neveléssel megelőzhető a probléma.

Tapasztalatom szerint az alábbi lehetőségek egyidejűleg történő alkalmazásával lehet eredményt elérni:
• fajnak megfelelő tartási körülmények
• szellemi és fizikai igények kielégítése
• tanítás, szoktatás
• terület leszűkítése
• interaktív kutyajáték
• étel eldugása
• Bach-virág terápia
• deszenzibilizáló tréning

Üdv, Stefan Siman
Kutyatréner
www.4tappancs.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »