Kutyák

Kutyám rombol, ha egyedül marad

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező tmona

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Van egy 5 éves tacskó kutyám ! És három hete teljessen megváltozott a viselkedése pedig már régóta így van ,hogy egyedül van délelöttönként mert én dolgozom! Olyanokat csinál , hogy amit el ér azt le ránt meg rágja , szomszédomtól hallom , hogy nagyon sokáig vagy sír , vagy ugat úgy mintha mérges lenne a papír dobozt csafatokra tépi! Ugyan akkor ha haza megyek nyugodt , ott van mindig ahol én vagyok jön utánnam ,eszik rendessen , játszik ! Szeretnék tanácsot kérni , hogy mit tudnék csinálni , hogy olyan legyen mint régen !!

Kérem segítsenek !

Válasz

Kedves gazdi,


Egyedülléthez szoktatás:


Az ugatás, rágcsálás, rombolás a kutyák ösztönös reakciója a szorongásra, nem rosszindulatból, bosszúból tesznek kárt tárgyainkban, csupán a stresszt próbálják meg levezetni. A megelőzés első pontja tehát a távollétből fakadó feszültség tompítása. Be kell látnunk, hogy ha a kutyánk nem úgy "működik", ahogy elvárnánk, akkor mindig a saját viselkedésünket kell felülvizsgálni. Fokozatos tréning az egyedüllétre szoktatás. Ez nem azt jelenti, hogy először félóra, aztán egy óra, majd végül három óra – mindig csak néhány perccel növeljük az időt és néha visszafelé is lépjünk, hogy ne azt érezze, egyre többet vagyunk távol. Ha néhány napig tudatosan figyelsz erre "tréningre", később nagyon hálás leszel magadnak – akinek volt már tornádóként romboló kutyája, biztos nem fogja sajnálni ezt a fáradságot. Tévhit, hogy a kutya csak akkor pusztít, amikor túl sok időre hagyod egyedül, általános tapasztalat, hogy a legnagyobb rombolást az első magányos fél órában követik el, így egy rövid bevásárlás után is ugyanakkora rendetlenség várhat, mint egy teljes munkanap után.

Az egyedül maradást sok kutya nem, vagy csak kísérő tünetek mellett viseli el. A kiváltó okok többfélék lehetnek ezért a lehetséges tréning és terápia lehetőségek is meglehetősen több félék. Tapasztalatom szerint az alábbi lehetőségek egyidejűleg történő alkalmazásával lehet eredményt elérni:

• fajnak megfelelő tartási körülmények
• szellemi és fizikai igények kielégítése
• tanítás, szoktatás
• terület leszűkítése
• interaktív kutyajáték
• étel eldugása
• Bach-virág terápia
• deszenzibilizáló tréning

Hogyan legyek falkavezér? - 1. rész >>

üdv
Stefan Siman
4tappancs.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »