Kutyák

Mik a kutyánál az ellés jelei?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező Fanni0326

Kérdés

Kedves Doktor Úr!

Van egy spánielem, aki vemhes. Arra lennék kíváncsi, hogy pontosan mik az ellés első jelei?! A mai napon egyik helyről a másikra fekszik, és nagyon vonakodva eszik meg bármit is (ez általában soha nem jellemző rá, mert imád enni) . Egy kicsit zihál néha. Ha ezek mondjuk már az ellés első jelei, akkor körülbelül mikorra várható az ellés? Válaszát köszönöm!

Válasz

Az ellés

A folyamat öt szakaszból áll.

Az ellés első jelei
Már napokkal az ellés előtt a szuka fészeképítésbe kezd, félrehúzódik a zajos és forgalmas helyekről, viselkedése megváltozik, közvetlenül ellés előtt étvágytalanná válik, néha hányás is előfordul. A péra megduzzad, belőle áttetsző váladék ürül.


Megnyílási szakasz
A méh ebben az időben felkészül az összehúzódásokra és a méhnyak csatornája megnyílik. Ekkor a szuka nyugtalan, liheg. A hüvelyből áttetsző, nyálkás váladék ürül.


Tágulási szakasz
A méh első (nem látható) összehúzódásai és a szülőút fokozatos tágulása közben a szuka még intenzívebben fájdalmat jelez: liheg, körbe jár, lefekszik és felkel.


Kitolási szakasz
Fokozódnak a méhösszehúzódások, amit már látható hasfal-összehúzódások is kísérnek. Megrepedhet a magzatburok, elfolyhat a magzatvíz. Ez a szakasz viszonylag rövid ideig tart, a legelső kölyöknek meg kell születnie a magzatvíz elfolyásától számított 4 órán belül. Ha sötétzöld színű váladék ürül a szülőútból, akkor megkezdődött a méhlepény leválása, romlik a magzat oxigénellátása. Ekkor legfeljebb egy óránk van az első kölyök megszületéséig. (Ha mégsem születik meg ennyi időn belül, állatorvoshoz kell fordulni.) Amikor a magzat a szülőútba kerül, fokozódnak a méh és a hasfal összehúzódásai, rövid idő (percek) alatt a külvilágra kerül a kölyök. A kölykök születhetnek fej-, vagy farfekvésben, mindkettő normális. Ettől eltérő elhelyezkedés, illetve a fej oldalra hajlása azonban a magzat elakadását okozhatja. A kiskutyák gyakran burokban születnek, máskor a burok felreped és csak a köldökzsinórral kapcsolódik a kölyökhöz. Tapasztalt szuka gyorsan felszakítja a magzatburkot, megtisztítja az orr-és szájnyílást, nyalogatja a kölyköt, így serkenti a légzését, majd a köldökzsinórt is elrágja.


A magzati függelékek megszületése
Ha elszakad a köldökzsinór mielőtt megszületne a magzatburok is, akkor a burok csak egy bizonyos idő (5–15 perc) elmúltával fog megszületni, esetleg a következő kölyök tolja maga előtt, esetleg csak a következő kölyök után születik meg. A szuka általában megeszi a magzatburkokat, ezért a tulajdonosnak kell számon tartania, hogy hány született meg, így az ellés végeztével tudni fogja, hogy maradt-e a méhben magzatburok. Engedhetjük a szukának, hogy elfogyassza a magzati függelékeket, de akkor sem lesz kevésbé jó anya, ha elvesszük tőle és kidobjuk. Különösen népes almoknál ne engedjük, hogy mindet megegye, mert az hasmenést, hányást okozhat.


Pihenés


Egy-egy kölyök megszületése után hosszabb-rövidebb nyugalmi periódus következik, amikor a szuka látszólag semmit nem csinál, csak felkészül a következő kölyök megszülésére. A kölykök átlagosan 30–60 percenként születnek. A nyugalmi periódusok a szülés előrehaladtával hosszabbodnak: a kezdeti 5–15 perc helyett 30–60 percesek lesznek. Ha két óránál hosszabbra nyúlik ez a nyugalmi szakasz és van még a méhben kölyök, állatorvoshoz kell fordulni.


Az ellés befejeződése

Amikor minden kölyök megszületett, a szuka megnyugszik, ápolja kölykeit, és engedi őket szopni.
Az ellés utáni 2–6 hétben ún. lochia ürül a külvilágra a méhből. Ez a folyadék kezdetben sötét zöldes-barnás színű, esetleg vért tartalmaz, és semmiképpen nem bűzös. A későbbiekben színe világosabb lesz, mennyisége fokozatosan csökken. A hatodik hét után is fennálló lochiaürülés a méh elégtelen involuciójára (visszaalakulására) utal.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »