Kutyák

Kutyánk meghalt ellés közben.

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Diamand

Kérdés

Tisztelt Cím!

Alulírott Magyar Diána édesanyámmal együtt néhány éve Budapestről költöztünk Kisszállás településre. Jelenleg 5 kutyát tartunk, akiket rendszeresen beoltatunk, illetve féregtelenítünk. Sajnos az egyik legkedvesebb német juhász kiskutyám, Grünwald Pandora - akit szintén rendszeresen beoltattunk és féregtelenítettünk - 3 évesen ( 2013.05.07-én lett volna 4 éves ) belehalt az ellésbe. Mivel az elhunyt német juhász kiskutyámon, Pandorán kívül van még egy német juhász szuka kiskutyám és nem szeretnék hasonlóan rosszul járni, így szeretném elmondani a szimptómákat, amelyek a következők voltak:

2013.02.24-én, vasárnap ( a kiskutyám vemhességének 60. napján) a kiskutyám a fészekrakáshoz készülődött, úgy tűnt, hogy elfolyt a magzatvíz, ezután később kijött a magzatburok magzat nélkül, amit megevett, majd kihányta.

Ezek után pár csepp szagtalan, rozsdavörös színű, véresnek tűnő váladék, majd késő délutántól kezdve egyszer-egyszer magzatvízszerű folyadék jött a hüvelyéből. Mivel másnap ( 2013.02.25-én, hétfőn a vemhesség 61. napján ) még nem indult be az ellés ( aznap reggel újra elfolyt a magzatvíz, valamint áttetsző váladék távozott a kiskutyám hüvelyéből ) és előfordult, hogy rozsdavörös színű, véresnek tűnő folyadékot hányt, ezért kihívtuk a helyi állatorvost - akinek mondtuk, hogy félünk, hogy már nem élnek a magzatok, de ő erre meg sem vizsgálta -, aki intramuszkulárisan beadott egy szülés indító injekciót ( elmondta, hogy van úgy, hogy napokig elhúzódhat az ellés ).

Ugyancsak el kell mondanom, hogy aznap a magzat még nem volt a szülőcsatornában. A szülés indító injekció beadása után sajnos a kiskutyám elkezdett szédülni, majd később a hüvelyéből bűzös, gennyes, véres váladék jött, illetve késő estétől kezdve majdnem minden órában rozsdavörös színű, véresnek tűnő folyadékot hányt.

Ezért másnap ( 2013.02.26-án, kedden, a vemhesség 62. napján ) kora reggel újra hívtuk a helyi állatorvost, hogy sajnos a kiskutyám, Pandora állapota nem javult, amire ő azt mondta, hogy vigyük el Kiskunhalasra ultrahangra - hozzátette, hogy a szülés indító injekció hatását még ki kell várni -, amelyre én kértem, hogy műtse meg, mert nincs akivel elvigyük. De ő erre rendeletekre hivatkozva elmondta, hogy nálunk nem műtheti meg, különben is nem ér rá, s hozzátette, hogy majd elnéz.

Közben többször is hőmérőztük, láza nem volt - aznap reggelig rendszeresen ivott folyadékot -, viszont sajnos a rozsdavörös színű, véresnek tűnő hányás nem múlt el neki. Aznap délelőtt megjelent a kiskutyám, Pandora hüvelynyílásában a magzat feje, de mivel nem jött kijjebb, ezért az édesanyám fertőtlenített kesztyűben megfogta a magzatot ( a magzat magzatburok és köldökzsinór nélkül már holtan jött a világra ) és gyengéden kihúzta, amellyel sajnos rengeteg vér folyt ki a kiskutyám hüvelyéből. Amikor a vérzés elállt, megmostam a kiskutyám, Pandora hüvelyét és hagytam pihenni.

Dél körül újra telefonáltunk a helyi állatorvosnak, akkor is azt mondta, hogy majd elnéz, de mire elnézett volna, addigra a kiskutyám, Grünwald Pandora ( 2013.02.26., Kedd, 14:30 ) sajnos meghalt.

- Bevérzett vagy megrepedhetett a kiskutyám méhe?

- Esetleg valamilyen betegség állhatott a háttérben?

- Mi az oka annak, hogy a magzattal rengeteg vér folyt ki a kiskutyám hüvelyéből? Ekkora vérveszteség esetén nem kell transzfúzió?

- Mi az oka annak, hogy a magzatburok előbb jött ki úgy, hogy a magzat még nem volt a szülőcsatornában ( mivel az első magzatot meg tudta szülni - fejjel jött a világra - , ezért a szülőcsatornával nem lehetett gond )?

- Magzatburok nélkül meddig él a magzat a vemhes szuka méhében?

- A magzatburok nélküli halott magzat - aki ép, teljesen kifejlett kölyök volt - mennyi idő alatt fertőzheti meg a vemhes szukát, illetve a többi magzatot?

- A magzatburokban lévő halott magzat megfertőzheti a vemhes szukát? Ha igen, mennyi idő alatt?

- Rozsdavörös színű, véresnek tűnő hányás okai?

- Bűzös, gennyes, véres váladék okai? - Vemhes szukánál a szepszis ( hullamérgezés ) nem jár lázzal?

- Vemhes szukánál szepszis ( hullamérgezés ) esetén kell-e transzfúzió?

- Milyen esetben kell transzfúzió vemhes szukánál?

- Császármetszés esetén kell-e transzfúzió? Mivel a kiskutyám, Grünwald Pandora - aki rendkívül fejlett, jól táplált és egészséges volt - halála óta nem tudok megnyugodni, sőt magamat hibáztatom azért, mert nem tudtam megmenteni az életét, ezért a fent felsorolt szimptómák és kérdések alapján kérem válaszoljon, hogy mi lehetett az oka annak, hogy belehalt az ellésbe.

Kisszállás, 2013.05.23-án

Tisztelettel: Magyar Diána

Válasz

Kedves Diána,

A várható ellés előtt 24 órával (ez lehet kevesebb is!) a megszokott 38,5-39 oC -ról lecsökken 37,5 alá a hőmérséklete. Ha ez  megtörtént, már nagyon fontos a figyelem, ha nem működik minden rendesen azonnal állatorvost kell hívni, ha nem érzik megfelelőnek az ellátást, máshoz kell fordulni.

Nagyon sajnálatos az eset. A biztos diagnózist csak boncolással lehetett volna tisztázni.

Üdvözlettel és együttérzéssel

háziállat.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »