Kutyák

Mennyi ideig vemhes a kutya? Mikorra várható a szülés? Mire figyeljünk oda?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező sgabriella15

Kérdés

Német juhász-Rottweiler keverék, 11 hónapos lány kutyám van. Terhes, nagyon nagy a hasa. Még november vége felé pározott egy fiú kutyával. De pontosan nem tudjuk melyik nap. Az utobbi napokban már nem igazán játszik, nem nagyon futkározik és nem ugrál már rá senkire sem. /Idáig nagyon eleven volt, de gondolom ez a terhessége miatt van.)

a, Arra lennék kiváncsi, hogy körülbelül hány kiskutya lesz?

b, Mikorra várható a szülés?

c, Mire figyeljünk oda?

d, Veszélyes lehet ilyen fiatal kutyának a szülés?

e, Összesen hány nap az ellési idő?

Várom válaszát, Előre is nagyon köszönöm!

Válasz

Kedves Olvasónk,

kérdésére a válaszok sorban:

a, Arra lennék kiváncsi, hogy körülbelül hány kiskutya lesz?

  • 4-6 kiskutya várható

b, Mikorra várható a szülés?

  • A vemhesség általában: 59-63 nap

c, Mire figyeljünk oda?

  • Elléskor nagyon sok dologra oda kell figyelni. Alábbi cikkünkben mindent összefoglaltunk:

Ellik a kutyám, most mit csináljak? c. cikkünk
http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/kutya-ellik-mit-tegyek/2071/

d, Veszélyes lehet ilyen fiatal kutyának a szülés?

  • Az első fedeztetés ideális időpontja a harmadik, negyedik tüzelésre tehető, amikor a szuka már másfél-kétéves.

e, Összesen hány nap az ellési idő?

  • Lehet akár egy is.


AZ ELLÉS Szakaszai

A folyamat öt szakaszból áll.
Az ellés első jelei Már napokkal az ellés előtt a szuka fészeképítésbe kezd, félrehúzódik a zajos és forgalmas helyekről, viselkedése megváltozik, közvetlenül ellés előtt étvágytalanná válik, néha hányás is előfordul. A péra megduzzad, belőle áttetsző váladék ürül.
Megnyílási szakasz A méh ebben az időben felkészül az összehúzódásokra és a méhnyak csatornája megnyílik. Ekkor a szuka nyugtalan, liheg. A hüvelyből áttetsző, nyálkás váladék ürül.
Tágulási szakasz A méh első (nem látható) összehúzódásai és a szülőút fokozatos tágulása közben a szuka még intenzívebben fájdalmat jelez: liheg, körbe jár, lefekszik és felkel.
Kitolási szakasz Fokozódnak a méhösszehúzódások, amit már látható hasfal-összehúzódások is kísérnek. Megrepedhet a magzatburok, elfolyhat a magzatvíz. Ez a szakasz viszonylag rövid ideig tart, a legelső kölyöknek meg kell születnie a magzatvíz elfolyásától számított 4 órán belül. Ha sötétzöld színű váladék ürül a szülőútból, akkor megkezdődött a méhlepény leválása, romlik a magzat oxigénellátása. Ekkor legfeljebb egy óránk van az első kölyök megszületéséig. (Ha mégsem születik meg ennyi időn belül, állatorvoshoz kell fordulni.) Amikor a magzat a szülőútba kerül, fokozódnak a méh és a hasfal összehúzódásai, rövid idő (percek) alatt a külvilágra kerül a kölyök. A kölykök születhetnek fej-, vagy farfekvésben, mindkettő normális. Ettől eltérő elhelyezkedés, illetve a fej oldalra hajlása azonban a magzat elakadását okozhatja. A kiskutyák gyakran burokban születnek, máskor a burok felreped és csak a köldökzsinórral kapcsolódik a kölyökhöz. Tapasztalt szuka gyorsan felszakítja a magzatburkot, megtisztítja az orr-és szájnyílást, nyalogatja a kölyköt, így serkenti a légzését, majd a köldökzsinórt is elrágja.
A magzati függelékek megszületése Ha elszakad a köldökzsinór mielőtt megszületne a magzatburok is, akkor a burok csak egy bizonyos idő (5-15 perc) elmúltával fog megszületni, esetleg a következő kölyök tolja maga előtt, esetleg csak a következő kölyök után születik meg. A szuka általában megeszi a magzatburkokat, ezért a tulajdonosnak kell számon tartania, hogy hány született meg, így az ellés végeztével tudni fogja, hogy maradt-e a méhben magzatburok. Engedhetjük a szukának, hogy elfogyassza a magzati függelékeket, de akkor sem lesz kevésbé jó anya, ha elvesszük tőle és kidobjuk. Különösen népes almoknál ne engedjük, hogy mindet megegye, mert az hasmenést, hányást okozhat.

PIHENÉS

Egy-egy kölyök megszületése után hosszabb-rövidebb nyugalmi periódus következik, amikor a szuka látszólag semmit nem csinál, csak felkészül a következő kölyök megszülésére. A kölykök átlagosan 30-60 percenként születnek. A nyugalmi periódusok a szülés előrehaladtával hosszabbodnak: a kezdeti 5-15 perc helyett 30-60 percesek lesznek. Ha két óránál hosszabbra nyúlik ez a nyugalmi szakasz és van még a méhben kölyök, állatorvoshoz kell fordulni.

AZ ELLÉS BEFEJEZŐDÉSE

Amikor minden kölyök megszületett, a szuka megnyugszik, ápolja kölykeit, és engedi őket szopni.
Az ellés utáni 2-6 hétben ún. lochia ürül a külvilágra a méhből. Ez a folyadék kezdetben sötét zöldes-barnás színű, esetleg vért tartalmaz, és semmiképpen nem bűzös. A későbbiekben színe világosabb lesz, mennyisége fokozatosan csökken. A hatodik hét után is fennálló lochiaürülés a méh elégtelen involuciójára (visszaalakulására) utal.

Ellik a kutyám - most mit csináljak?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »