Kutyák

Idős kutya emlődaganatának operálása

kategória Kutyák
Jelleg Nemi szervek
Kérdező mevike

Kérdés

Kedves Szakértő,

A szüleimnek van egy idős (13 éves) németjuhász keverék szuka kutyája. Időskori bajai előjönnek sorra, mint hallásvesztés, látás romlása, izuleti problémák, megváltozott magatartás, falánkság, stb. Már tavaly észrevettük, hogy emlődaganata van, de akkori állapota miatt az volt a döntés, hogy nem szabad bántani, már öreg, ha látjuk, hogy szenved, lépünk és kérjük az elaltatást. Én jobban megnéztem a daganatát, mert a közérzete most jobb, többet mozog, bár most is nehezen, hallása szerintem már teljesen elment, szinte ijesztő, ahogy felfalja az ételeket, amit kap.

A daganata egyre nő, a hasa alsó részéről indul, és először is egy nagy duzzadt csomó lóg, ezen látszik a mellbimbó, ezek egyike pár napja diónyira nőtt és egyre fényesebb, attól tartok, ez a folyamat felgyorsulását jelenti és esetleg kifekélyesedik a daganata. Tudom, hogy már öreg ez a kutya, sok egyéb betegsége (öregkori) is van, de nem akarom, hogy szenvedjen. A probléma az, hogy mindig ideges természetű, félős volt, ez felerősödött, tehát őt nem is lehetne elvinni sem éber állapotban állatorvoshoz, márpedig műtétre alkalmas rendelő másik városban van. Kérdésem, hogy a leírtak alapján mi a véleménye?

Ilyen előrehaladott emlődaganatot, idős kutyánál érdemes lehet még megoperálni? Ha nem is teljes gyógyulás, de a hátralévő idejének megkönnyítése érdekében. Ha egy kutya éberen nem szállítható, nem enged vizsgálatot, mit lehet tenni? Mennyire veszélyes ilyen állapotban a műtét, gondolok itt sebgyógyulásra. Mi kutyánk volt már operálva, de ő fiatalon, ivaftalaníttattuk, az ő sebe is aggasztott egy ideig, hát akkor egy ilyen öregedő kutyának esetleg nagyobb szenvedést okozunk a műtét utáni lábadozással?

Válaszát köszönöm,

M Éva

Válasz

A kérdések jogosak, de az a gond, hogy ez a daganat valóban ki fog fekélyesedni. Kisebb állapotában kellett volna eltávolítani. Nem együttműködő állat esetében altatva, vagy legalább nyugtatóval bódítva lehetne beszállítani az esetleges műtétre. Ez szervezést igényel. A műtét előtt ajánlott egy vér laborvizsgálat az idős kor és a felfokozott étvágy miatt.( vese, máj állapota, cukorbetegség kizárása). Szükség lenne egy mellkas röntgenre is, mert az emlődaganat okozhat tüdő áttétet. ha ezt találnak, tényleg nem érdemes operálni. Az állatorvosnak előzetesen látnia kell az betegét és megvizsgálni, hogy egyáltalán operálható-e a daganat ( helyeződése, mérete). Ha a kutya nem cukorbetg, a sebgyógyulás rendesen lezajlik,de lehetnek komplikációk. Utókezelésre van szükség naponta, ha drént kell a sebbe helyezni a nagy mérete miatt, stb. Én nem dönthetem el ( főleg látatlanban), hogy érdemes-e a kutyát operálni. Ha rászánják magukat, akkor a fenti nehézségek miatt állatkórházba lenne érdemes bevinni, ahol addig bent maradhatna, míg a sebe már nem igényel kezelést.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »